Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ouders en scholieren bang voor studieschuld

Gepubliceerd: 12 February 2013 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als de basisbeurs wordt afgeschaft, zegt één op de vijf scholieren en mbo’ers niet te gaan studeren, blijkt uit een enquête van FNV Jong en de Landelijke Studentenvakbond.

Iets meer dan 6600 ouders, scholieren en studenten vulden de enquête online in. Van de 1402 ondervraagde scholieren en mbo’ers zegt 28,5 procent ‘waarschijnlijk niet’ te gaan studeren als de basisbeurs verdwijnt en 20,7 procent ‘zeker niet’. Verder geeft ongeveer de helft (49,2 procent) aan dat ze ‘waarschijnlijk wel’ of ‘zeker wel’ een makkelijke studie zullen kiezen om zo meer uren te kunnen werken.

‘Super zonde’
LSVb-voorzitter Kai Heijneman maakt zich zorgen. Hij zou het ‘super zonde’ vinden als talentvolle jongeren besluiten niet door te leren. ‘Studenten die wel de motivatie en het talent hebben om door te studeren, haken met een leenstelsel af door het vooruitzicht van een torenhoge studieschuld. In de praktijk zal het wellicht iets minder ernstig uitpakken, maar dit is wel een heel duidelijk signaal naar de politiek.’

Driekwart van alle respondenten wil liever meer belasting betalen als ze eenmaal zijn afgestudeerd dan dat ze opgezadeld worden met een studieschuld, blijkt verder. Vooral ouders van huidige studenten zijn groot voorstander van een ‘studiebelasting’ (85,9 procent) ten opzichte van een lening (14,1 procent).

Zorgen
Van de ondervraagde ouders van scholieren en mbo’ers maakt bijna 91 procent zich zorgen over de eventuele toekomstige schuld van hun kinderen. Maar liefst driekwart vindt het leenstelsel ‘zeer onacceptabel’.

LSVb en FNV Jong concluderen dat elk draagvlak voor het plan van onderwijsminister Bussemaker ontbreekt. Volgens de vicevoorzitter van FNV Jong, Bernard Koekoek, moet het kabinet ‘terug naar de tekentafel’. ‘Er moet een alternatief komen dat minder talent kost.’

HOP, Petra Vissers

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top