Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ov-boetes zijn eigen schuld van studenten

Gepubliceerd: 14 May 2013 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is hun eigen schuld als studenten vergeten om hun ov-kaart stop te zetten en een boete krijgen. Aan de voorlichting ligt het niet, vindt minister Bussemaker van Onderwijs.

Boete foto Peter Forret FlickrEén op de tien studenten vergeet zijn ov-kaart op tijd stop te zetten bij een ‘ophaalautomaat’. Per halve maand krijgen ze een boete van 97 euro. Dat levert de overheid tonnen op.

Extra boetes
Begin dit jaar werden er bovendien extra boetes uitgedeeld, omdat de regels per 1 januari veranderden. Dertigduizend studenten verloren hun recht op een ov-kaart. Zij letten lang niet allemaal goed op. DUO zou daarom zesduizend extra boetes opleggen, meldde mijnstudentenleven.nl.

Maar ze kunnen best weten dat ze hun reisrecht moeten stopzetten, schrijft minister Bussemaker in antwoord op Kamervragen van haar partijgenoot Mohammed Mohandis van de PvdA. Volgens haar is de communicatie goed.

Brief en herinnering
Studenten krijgen jaarlijks een brief over de studiefinanciering. Als ze hun reisrecht moeten stopzetten, ontvangen ze bovendien een maand van tevoren een brief of e-mail van DUO. Wie zijn studiefinanciering stopzet, krijgt meteen een herinnering dat ook het reisproduct stopgezet moet worden. Dat staat ook nog eens in de bevestigingsmail.

‘Wanneer er concrete suggesties voor verbetering zijn, geef ik die graag door’, aldus Bussemaker. ‘Ik zal studentenorganisaties vragen welke suggesties zij hebben voor verbetering van de communicatie.’

Omroepberichten in stations
Met dat laatste is de Landelijke Studenten Vakbond wel blij. Want er had best iets meer mogen gebeuren, zoals omroepberichten in de stations. Voorzitter Kai Heijneman: ‘Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als de zomervakantie ingaat en studenten niet meer gratis kunnen reizen met hun weekkaart.’

Maar het belangrijkste is ‘dat je coulance mag verwachten’, aldus Heijneman. ‘De nieuwe regels zijn redelijk abrupt ingevoerd en kregen weinig publiciteit. Als een grote groep studenten op 1 januari het reisproduct stop moet zetten, dan weet je dat het bij een deel van hen mis zal gaan. Voor de staat zijn die boetes een klein bedrag, terwijl het voor studenten best flink oploopt.’

HOP, Bas Belleman
Foto: Peter Forret / Flickr

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top