Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Slordige studenten betalen miljoenen aan ov-boetes

Gepubliceerd: 25 April 2013 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

DUO int maandelijks meer dan een miljoen euro aan boetes van studenten die vergeten hun ov-kaart in te leveren. PvdA’er Mohammed Mohandis wil dat studenten betere voorlichting krijgen over het stopzetten van hun reisrecht.

Studenten die geen recht meer hebben op een ov-abonnement en vergeten om hun kaart op tijd af te melden, krijgen van DUO een boete van 97 euro per veertien dagen. Het inleveren van hun gratis reisrecht zorgt voor de nodige verwarring. Veel studenten denken dat met het stopzetten van de studiefinanciering bij DUO ook de ov-kaart geblokkeerd is, terwijl ze naar een oplaadpunt moeten om dat te regelen.

6000 studenten te laat
Minstens zesduizend studenten waren daar te laat mee en kregen dit jaar een boete, blijkt uit cijfers die de website mijnstudentenleven.nl opvroeg bij DUO. Dat zou de dienst zes ton per halve maand opleveren.

Studentenorganisaties worden naar eigen zeggen overspoeld met klachten over de boetes en willen al langer dat DUO de communicatie verbetert. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis maakt zich nu ook zorgen. Hij wil van de minister weten hoe zij de communicatie over het stopzetten van de ov-jaarkaart denkt te verbeteren.

Brief
DUO-voorlichter Daniël Blok zei eerder al verbaasd te zijn over de verwarring. ‘Alle studenten om wie het gaat, ontvangen een brief waarin staat wanneer en hoe zij hun reisproduct stop moeten zetten.’ Bij een oplaadpunt dus.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Slordige studenten betalen miljoenen aan ov-boetes

  1. “Vergeten” je kaart in te leveren? Zou dat echt zo zijn? Waarom steken deze ex-studenten niet de hand in eigen boezem in plaats van de “slechte communicatie” van DUO de schuld te geven. Is het niet logisch dat als je stopt met studeren dat al je bijbehorende rechten dan ook vervallen? En zou een afgestudeerde niet in staat zijn deze informatie zelf op te zoeken? Ik vrees dat het gewoon laksheid is en dan is een boete wel vervelend, maar niet onterecht.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top