Abdel Bouzidi (NIDA): Diversiteit moet je niet problematiseren maar vieren
Gepubliceerd: 17 March 2014 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Woensdag kan er gestemd worden, op kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de gemeenteraden. Daarbij ook studenten van de HR. Een van hen is Abdelhafid Bouzidi van de nieuwe Rotterdamse partij NIDA.
Hij is derdejaars deeltijdstudent bedrijfseconomie aan de HR, 35 jaar, steunt de nieuwe partij NIDA maar verwacht niet in de gemeenteraad te komen: Abdel, voluit Abdelhafid, Bouzidi.
Waarom word je actief in de plaatselijke politiek? En waarom voor NIDA?
‘NIDA is een emancipatiebeweging met Rotterdams DNA en een islamitische inspiratie die wij diep van binnen voelen. Het zijn de twee belangrijkste bakens voor mijn identiteit. Ik identificeer mijzelf hier sterk mee terwijl de toon in de politiek dit weleens onmogelijk lijkt te maken. Denk bijvoorbeeld aan uitspraken als ‘kinderen van een islamitische basisschool moeten in aanraking komen met de Nederlandse samenleving’. Deze kinderen zijn de Nederlandse, of beter gezegd, de Rotterdamse samenleving!
Wij hebben de kwaliteiten, energie en visie om de stad een alternatief te bieden. En we willen een balans tussen mens en natuur, meer ruimte voor spiritualiteit en ethiek, een kwalitatieve duurzame economie, ontwikkeling van talent en een balans tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit.’
Hoeveel zetels gaat NIDA halen, denk je? En kom je zelf in de raad?
‘NIDA zal in staat moeten zijn om twee zetels te halen. Zelf verwacht ik niet in de raad te komen. Die ambitie heb ik vooralsnog ook niet. Mijn kandidaatstelling komt voort uit mijn betrokkenheid en steun voor dit initiatief.’
Wat moet er veranderen in Rotterdam, en welke bijdrage wil je daar namens NIDA aan leveren?
‘NIDA heeft 25 concrete ideeën voor een mooier Rotterdam. We willen bijvoorbeeld dat bij de geboorte van iedere Rotterdammer een boom wordt geplant. Deze maatregel pleit voor meer groen, stadslandbouw en educatieve tuinen en draagt bij aan de gedachte dat alle Rotterdammers één familie zijn. Culturele en religieuze diversiteit moet niet worden geproblematiseerd maar gevierd. Bijvoorbeeld door vrij parkeren in te stellen op religieuze feestdagen, of dat nou een hindoeïstisch feest is, het Joods Nieuwjaar of het Offerfeest.’
Zie je een link tussen je studie en je politieke ambitie?
‘Niet per se. Mijn betrokkenheid komt voort uit mijn maatschappelijke betrokkenheid; ik zou die betrokkenheid ook hebben als ik een andere studie zou doen. Waar mogelijk wil ik mee gaan draaien in werkgroepen of commissies van NIDA, bijvoorbeeld die over wijkeconomie en ondernemerschap.’
Jos van Nierop
Diversiteit moet je vieren! Mag je vieren! Geeft trots als je het viert! Wat is mooier dan het als kracht zien. Culturele diversiteit maakt bijvoorbeeld cultureel “aware”, waardoor zaken doen met andere culturen veel succesvoller kan verlopen. Iets waar we goed in zouden moeten zijn (weer worden zou ik zeggen)
Een fantastische slogan, diversiteit moet je inderdaad vieren. Diversiteit heb je niet alleen in Nederland. In Turkije, Marokko, Spanje, Frankrijk, etc. wonen er ook Nederlanders (allochtonen). En wanneer Nederlanders in Istanbul Sinterklaas vieren of deelnemen aan een Sint-Maarten optocht dan wordt het erg gewaardeerd door de Turken (autochtonen).
Het leven is te kleurig om een wij-zij gevoel vast te houden. Isoleer jezelf niet in je eigen vertrouwde omgeving. Reis de wereld rond en maak nieuwe (vreemde) vrienden!