Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bikkelen voor je p

Gepubliceerd: 15 October 2014 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Bij de les Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De zomervakantie ligt alweer ver achter ons. De meeste studenten hebben de tijd gebruikt om eens goed op te laden. Maar de echte bikkels onder ons volgden een summerschool en sprokkelden zo de laatste punten voor hun p bij elkaar. Bijvoorbeeld bij bouwkunde.

#115_Bijdeles - vierkant

Het is een regenachtige ochtend in augustus. De tl-verlichting knippert op de eerste verdieping van het Academieplein. Vier studenten gaan rustig zitten en ploffen hun tassen op tafel. Hun zomervakantie is nu echt voorbij.

Een week voor de start van het collegejaar volgen de vier eerstejaars een summerschool. ‘Eerstejaarsstudenten met 48 punten of meer kunnen hier in één week hun achterstand wegwerken’, vertelt docent mechanica Annette Detzel. ‘Maar ook tweedejaars die nog een vak uit hun eerste jaar moeten halen, hebben nu hun laatste kans.’

Donderdag om te leren
De les van vandaag is mechanica. Het is een vak met sommen en rekenwerk waar veel studenten op zakken. Tijdens de summerschool kunnen de studenten maximaal twee vakken kiezen die ze willen herkansen en mechanica wordt vaak gekozen. De week bestaat uit twee delen. De eerste drie dagen hebben de studenten ’s ochtends les en in de middag werken ze aan een opdracht. Het tweede deel is het tentamen op vrijdag. Met alleen de donderdag om te leren hebben de studenten dus niet veel tijd.

Wiskunde
Een van de studenten deelt de oefenopgaven uit en Detzel tekent met een stift een figuur op het bord. ‘Op deze vraag ben ik volgens mij echt gezakt’, zegt Clarissa, het enige meisje van de klas. ‘Dit is een samengestelde doorsnede’, legt Detzel uit. De studenten tekenen de figuur over in hun hokjesschrift en de rekenmachines worden erbij gepakt. Het duurt niet lang voordat wiskundige termen als matrix en zwaartepunt ons om de oren vliegen.
Terry en Yannick zitten naast elkaar en overleggen de opgaven. Allebei zijn ze nog maar een paar punten verwijderd van hun propedeuse. ‘Ik wil mijn p per se in een keer halen’, zegt Terry. Yannick moet alleen nog mechanica en dan heeft ook hij zijn p.

‘Onbewust bekwaam’
Detzel loopt langs de twee jongens en kijkt in hun schriften. ‘Wat kan je het toch verwarrend opschrijven’, zegt ze tegen Yannick. Samen bekijken ze de stappen waar de som uit bestaat. ‘Heb je geen aantekeningen bij je?’ vraagt Detzel. Yannick geeft aan dat die nog op zijn laptop staan en die is hij vergeten. Alle studenten mogen een A4’tje naar het tentamen meenemen met formules en aantekeningen. ‘Op de toets kan je toch ook niet met je laptop aankomen.’
Met de hulp van Terry’s aantekeningen heeft Yannick de som alsnog opgelost. ‘Ik begin hem nu een beetje te snappen, mevrouw’, laat hij Detzel lachend weten. ‘Onbewust bekwaam noemen we dat’, zegt Detzel tegen hem. Maar Yannick luistert al niet meer. Hij heeft de smaak te pakken en is met de volgende vraag bezig.

Jonathan van Noord

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Bikkelen voor je p

  1. Het is maar net wat je onder bikkels verstaat. In mijn ogen zijn de bikkels degene die het schooljaar keihard voor hun P gewerkt hebben. Als je summerschool nodig hebt doe je per definitie iets niet goed.

  2. Lekker eerlijk tegenover degene die wel in één keer hun P hebben behaald, kwaliteit van mijn P gaat erop achteruit.

  3. Maar geen onrealistische Michiel. Wat Henk zegt, daar kan ik mij wel in vinden. Er is namelijk ook een groep studenten die per definitie al wat lakser ingesteld is, omdat met summerschool erbij er in feite drie kansen zijn om een bepaald vak te halen.

    Ik kan mij niet voorstellen dat zelfs vakken als wiskunde en/of mechanica niet in één keer te halen zijn, zolang je maar voldoende oefent. Echter, niet iedereen kan of wil de extra moeite opbrengen om dit zelfstandig te doen. Voor degenen die dat wel kunnen, terecht hulde.

  4. Hoezo is dat een vervelende reactie? Ik snap waar Henk vandaan komt. Studenten die in een keer hun P halen zonder een summerschool nodig te hebben, hebben toch meer bereikt in een kortere periode. Daar zullen ze vast voor gebikkeld hebben. Dat zegt niet dat de mensen die summerschool gebruiken geen bikkels zijn. Die hebben ook hele jaar hard gewerkt en geven deel van vakantie om op hun doel te bereiken. Voor mij zijn het allemaal Bikkels!

  5. Ook ik sluit me aan bij Henk. Die mensen die hun P in het eerste jaar voor de zomervakantie hebben gehaald hebben hier (veelal) keihard voor gewerkt, dus waarom zou dat niet gezegd mogen worden?

  6. Een met Henk. Hoezo ben je een bikkel als je aan Summerschool doet? Als je door onvoorziene redenen aan summerschool mee doet, dan begrijp ik het nog wel. Denk aan studenten die een operatie moesten ondergaan of iemand die overleden is etc…
    Maar dat is een kleinere groep dan de groep die gewoon te lui was tijdens het schooljaar.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top