Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen willen studenten strenger selecteren

Gepubliceerd: 17 April 2014 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om instroomeisen te stellen aan studenten. Die oproep deed Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zojuist aan minister Bussemaker.

Kwaliteit en studiesucces liggen niet vanzelfsprekend in elkaars verlengde, zei De Graaf vandaag bij opening van het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen. ‘Natuurlijk willen we allemaal dat de lat hoog ligt. Maar: you can’t have your cake and eat it too. Studiesucces is buitengewoon moeilijk te beïnvloeden voor hogescholen, omdat zoveel externe factoren in het spel zijn.’

Kwaliteit boven rendement
Toch worden hogescholen in ‘de Haagse werkelijkheid’ aangesproken op rendementscijfers en prestaties. Instellingen lopen daar niet voor weg, benadrukte De Graaf, maar kwaliteit moet boven rendement gaan. En als de politiek wil dat de hogescholen meer studenten sneller later afstuderen, moeten ze meer mogelijkheden krijgen om extra eisen te stellen.

Teleurstelling over politiek
De pabo’s bijvoorbeeld, kunnen het niveau alleen drastisch verhogen als ze eisen mogen stellen aan het taal- en rekenniveau van eerstejaars, hield De Graaf zijn gehoor voor. Met name mbo’ers zouden lang niet altijd over de lat kunnen springen. ‘Ook ik wil graag de toegankelijkheid van het hbo bewaken, maar niemand heeft er iets aan als een groot gedeelte van de studenten er na een jaar al weer mee moet ophouden. Ik vind het teleurstellend dat de politiek dat niet onder ogen wil zien, maar ons wel de maat wil nemen. Dat moet anders.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top