Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan eet… friet

Gepubliceerd: 17 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kan zo lekker zijn: een patatje met, een patatje oorlog of saté. Jonathan zocht de beste plekken in de stad om je over te geven aan deze – toch wel – guilty pleasure.

Er bestaat nogal wat onenigheid over de geschiedenis van friet. Zo zou het zijn ontstaan in de Belgische stad Namen. In de winter was de rivier waar vissers kleine visjes vingen bevroren. In plaats van vis te frituren, sneed men een aardappel in de vorm van een visje, en voilá het frietje. De Fransen denken daar weer anders over. Volgens hen zijn de frites vernoemd naar de eerste frituur die op de Parijse brug Pont Neuf zou hebben gestaan. Hoe dan ook, begin vorige eeuw bereikte de friet ons land en sindsdien is de gefrituurde aardappel niet meer weg te denken.

Biologische friet bij Pomms’

Sinds begin van dit jaar kun je op de Coolsingel een frietje scoren bij Pomms’. De eerste biologische snackbar van Rotterdam. Oprichters Niels Tijthoff en Ruud Boeve hielden erg van verse, biologische friet maar konden dit bij geen enkele snackbar vinden. Daarom besloten zij om zelf hun biologische friet te maken. Eerst met een kraam op festivals, maar nu ook met een eigen zaak in hartje Rotterdam. Middenin de snackbar staat prominent de pers waar de aardappels worden gesneden. Vingerdikke frietjes met schil die worden geserveerd in een kartonnen puntzak met een houten vorkje. Krokant van buiten en zacht van binnen. De verse friet heeft nog echt de smaak van aardappel en is beslist niet vet. Het assortiment sauzen is beperkt. Het is mayonaise of niks. Geen poespas, wel zo lekker.
Coolsingel 107-B, een frietje met kost €3,-.

Bij Bram
Al sinds 1967 is Bram Ladage een begrip in Rotterdam. Ooit begon Ladage op de Rotterdamse markt. Inmiddels is de bekende zilverkleurige kraam niet meer weg te denken uit onze stad. Bij Bram vind je geen diepvrieszakken friet, maar verse aardappels die voor je ogen in de olie verdwijnen. De friet wordt in een ouderwetse zak geserveerd, waardoor je handen tot de laatste hap in de mayonaise verdwijnen. Nu ook op de kaart van HR-locatie Museumpark waar Ladage Beheer het restaurant runt.
Binnenwegplein 24, een frietje met kost €2,70.

Of bij Robby
Volgens de AD Friettest bakte Robby’s Mobiele Snacks vorig jaar de lekkerste friet van Rotterdam. Het moet worden gezegd, ze zaten dicht in de buurt.
Ingang Metro Dijkzigt, een frietje met kost €2,80.

Jonathan van Noord

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top