Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Snaard, bakkebaard, soulpatch of sik

Gepubliceerd: 10 June 2014 • Leestijd: 2 minuten en 13 seconden • Beeldreportage Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nergens anders in het land tieren de baard en snor zo welig als in Rotterdam. Fotograaf John Janssen fotografeerde vijf bebaarde HR-studenten en -docenten op locatie: bij haarsnijder en barbier Schorem en de New York Barbershop.

De rossige baard
Djonni Reinita (rechts)
(Student kopopleiding economie)

Toen hij zijn baard liet staan, ging het snel. Binnen een maand had hij een serieuze baard die met de tondeuse op standje vier wordt getrimd door zijn kapster. Djonni’s vriendin had al zo vaak gezegd dat hij zijn baard moest laten staan. ‘Zij is nu helemaal happy.’ Wat er op de kin bijkwam, ging er op zijn hoofd af. ‘Ik ben nu heel tevreden met mijn look. Zonder baard heb ik een babyface en omdat ik voor de klas sta, is het best handig om er iets ouder uit te zien.’

 De vriendelijke baard
Nicky (links)
Tweedejaars Docent beeldende kunst en vormgeving

Het begon op een vakantie naar Noorwegen. Voor het gemak liet Nicky zijn baard staan. Bij terugkomst schoor hij hem af, maar zonder baard had hij ‘zo’n stoïcijnse bakkes’. Inmiddels loopt hij alweer vijf jaar bebaard rond. Dat staat vriendelijker. Een blauwe maandag heeft hij nog even een snaard geprobeerd, een snor-baard zoals George Michael, maar daar moest zijn toenmalige vriendin van ‘huilen’. Experimenteren met baarddracht doet hij sindsdien niet meer.

Mannen met baarden

 

De volle baard
Étienne Vermeulen (rechts)
Docent sociologie ISO

Bakkebaarden, een snor, een sik, een soulpatch – zo’n driehoekje onder je lip – al sinds de baard wil groeien, heeft Étienne ergens op zijn gezicht haar zitten. De volle baard draagt hij nu ongeveer een jaar of zeven. Eigenlijk maakt hij dus per ongeluk deel uit van de baardenhype. Met interesse volgt hij de media-aandacht voor deze trend en de theorieën over mannelijkheid. ‘De paradox is wel dat ik bij die verhalen altijd foto’s zie van gegroomde, haast verwijfde baarden.’ Zijn eigen – niet-groomde baard – gaat er voorlopig niet af. Al was het maar omdat hij onder de naam De Bebaarde Brouwer ook actief is als bierbrouwer.

 

De ‘plastische’ baard
Patricio Ferrada Mercado (links)
Praktijkbegeleider WdKA

Op de WdKA is hij praktijkbegeleider in de plastische werkplaats. Hij werkt met klei, keramiek. Vormeloze materialen waar iets uit ontstaat. Een magisch proces, vindt Patricio, die vijf jaar geleden vanuit het niets – zijn kale gezicht – iets liet groeien. Een baard zorgt voor een metamorfose, ervaarde hij. En het geeft vrijheid: de baard kan kort, lang, speels, wild, gekortwiekt, de baard is ‘plastisch’.

De WK-baard
Niels van der Waal (rechts)
Laatstejaars industrieel product ontwerpen

Vier jaar geleden liet Niels zijn baard staan voor een weddenschap rond het WK voetbal. De baard zou er pas afgaan als Nederland eruit vloog. We weten allemaal hoe dat afliep… Na de finale zat de baard eigenlijk wel lekker. ‘Dus heb ik ‘m nooit meer afgeschoren.’ Een baard heeft meerdere voordelen, vindt Niels. Hij ziet er beter uit mét, vindt hij. ‘En bij de Gall & Gall hoef ik me minder vaak te legitimeren.’ Of hij zijn baard ook tijdens dit WK tot inzet maakt van een weddenschap, weet hij nog niet. ‘Maar het zou zomaar kunnen.’

Fotografie: John Janssen
Illustratie: Maus Bullhorst, Profielen
Tekst: Esmé van der Molen

Met dank aan: Schorem, Haarsnijder en Barbier, Nieuwe Binnenweg 113, Rotterdam, schorembarbier.nl (foto’s Djonnie, Nicky en Étienne) en The New York Barbershop, Koninginnenhoofd 1, Rotterdam, newyorkbarbershop.nl (foto’s Patricio en Niels)

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Snaard, bakkebaard, soulpatch of sik

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top