Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer docenten EAS (maar nog genoeg vacatures)

Gepubliceerd: 2 October 2014 • Leestijd: 2 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De klassen moeten kleiner en dat kan alleen als er extra docenten bij komen. Maar vooral bij het technische instituut van de HR is het nog niet makkelijk om snel personeel te vinden.

Op een team van vijf man is drie man extra heel wat. ‘Er is het afgelopen jaar veel gebeurd’, zegt docent Raoul Nielen van gezondheidszorgtechnologie (gzt). Toen hij drie jaar geleden werd aangenomen was het team onderbezet, nu komt het eindelijk in rustiger vaarwater. Het team loopt niet langer achter de feiten aan, maar kan erop anticiperen, zegt Nielen. ‘Dat is denk ik wel de grootste omslag.’

Toen hij begon, had de opleiding gemiddeld ruim dertig studenten per docent, weet Nielen nog. En dat was geen uitzondering bij zijn instituut, zegt zijn directeur Ostara de Jager-Bes. Ook andere opleidingen zaten krap in de docenten.

Meer tijd voor studenten
De Jager-Bes is directeur van EAS, het instituut voor engineering en applied science (met opleidingen als werktuigbouwkunde, chemie of autotechniek). Ze wil de docent-studentratio omlaag brengen, waardoor de klassen kleiner worden en docenten meer tijd hebben voor studenten.

Van soms zelfs 1 op 32 moet de ratio bij alle opleidingen van het instituut omlaag naar 1 op 23. Dat kan, want het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam heeft dit jaar en komende jaren extra geld voor docenten gereserveerd. Dit jaar komt er een paar miljoen bij en de komende jaren loopt dat op tot zo’n 17 miljoen euro, zoals Profielen eerder berichtte.

EAS neemt al sinds begin dit jaar extra docenten aan. Maar omdat de opleidingen van EAS dit schooljaar flink zijn gegroeid, neemt de docent-studentratio nog niet snel genoeg af, zegt De Jager-Bes.

Opgave
Daar komt bij dat het vinden technische docenten een hele opgave is. ‘Een goede docent wiskunde vinden is al moeilijk, een goed opgeleide specialist in de chemische hoek is nog lastiger.’

Als de docent-studentratio daalt, wordt het ook makkelijker om plotselinge schommelingen in de studentenpopulatie op te vangen, denkt De Jager-Bes. ‘Door het extra geld kunnen we een stabieler personeelsbeleid voeren.’

Die stabiliteit is belangrijk. Het moet op de lange termijn zorgen voor meer contacturen en meer ‘informele ontmoetingen’, zegt De Jager-Bes. En voor meer feedback op studentenwerk.

Docent Raoul Nielen denkt ook aan meer tijd voor de vele commissies die een opleiding al dan niet verplicht moet hebben (‘Een toets-, examen-, curriculum-, opleidings- en beroepenveldcommissie. Net zo veel commissies als er voorheen collega’s waren.’), of aan het coördineren van stages, het draaien van projecten en het verbeteren en up-to-date houden van de vakken.

‘Op het gebied van zorg en techniek gebeurt heel veel’, zegt Nielen. ‘Ik denk dat we volgend jaar weer groei kunnen verwachten. Daar kunnen we nu al op anticiperen.’

Nokkievol
De komende jaren kan EAS ongeveer zes of zeven fte extra docenten aannemen. En dat na een groei afgelopen jaar van tachtig naar ruim honderd fte. De begroting van ongeveer tien miljoen euro wordt met bijna een miljoen uitgebreid.

‘Het college van bestuur heeft zich gecommitteerd aan deze groei. We kunnen op de lange termijn op dit niveau blijven. Met als voorwaarde dat wij ons best doen om de studenttevredenheid, de medewerkerstevredenheid, het rendement en de kwaliteit op peil te houden.’

De docenten zijn erg blij mee met de extra docenten, vertelt De Jager-Bes. ‘Maar ja, er is toch weer een extra klas bijgekomen bij bijvoorbeeld de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek. Nu zit iedereen toch weer nokkievol.’

Olmo Linthorst

Bij EAS staan functies open als docent werktuigbouwkunde, docent chemie en docent autotechniek, zo blijkt uit het vacature-overzicht van de HR (van vandaag, 2 oktober).

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top