Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Mijn toekomst ligt op het water’

Gepubliceerd: 30 October 2014 • Leestijd: 3 minuten en 25 seconden • Afgestudeerd Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Na een geslaagde carrière als profzeiler verruilde Steven Le Fevre in 2012 het wijde water voor een kantoorbaan. Hij kon niet wennen aan een negen-tot-vijfbestaan en is terug op zee. Deze keer als talentcoach en dat bevalt heel goed.

#115_Afgestudeerd

Afgestudeerd: Steven Le Fevre (27)
Tot 2010: Randstad Topsport Academie
Nu: talentcoach laser bij het Watersportverbond

‘Toen ik zelf op hoog niveau zeilde, dacht ik dat coachen saai was. De hele dag een beetje in die rubberboot zitten en kijken hoe je jongens het doen, het leek me niets. Nu ik wat ouder ben en al een paar wedstrijden achter de rug heb, weet ik dat ik er helemaal naast zat. Het is echt heel leuk. Ik coach sinds april vier jongens tussen de 18 en 23 jaar oud. Het is nog best nieuw allemaal, maar de jongens hebben hun doelstellingen gehaald en we bouwen samen aan de lange termijn: in 2020 willen we naar de Olympische Spelen in Japan en de komende zes jaar hebben we nodig om daar te komen.

‘Ik ben geboren in Alkmaar en opgegroeid in Santpoort-Zuid. Toen ik jong was, hadden mijn ouders een bootje in Hoorn en als we het water op gingen, zag ik andere kleine kinderen zeilen in van die optimistjes (jeugdzeilbootjes, red.). Dat vond ik leuk. Ik mocht toen ook op zeilen en het ging vrij snel vrij goed. Op m’n tiende zat ik bij de topploeg van Nederland en reisde ik de hele wereld over om te zeilen, echt supermooi. Als er wedstrijden waren in Spanje, China of Amerika gingen we erheen.’

Diploma in vier jaar
‘Toen ik van het vwo af kwam, moest ik een vervolgopleiding kiezen. Ik wist niet zo goed wat ik wilde studeren, maar de Hogeschool Rotterdam bood via de Randstad Topsport Academie een brede economische opleiding aan en dat leek me prima. Ik heb veel andere sporters zien afhaken omdat het te lastig was een reguliere opleiding naast hun sportcarrière te volgen. Vanwege trainingen en wedstrijden was ik regelmatig in het buitenland en kon ik lang niet alle colleges volgen. Gelukkig kon ik bijna alles terugvinden op het internet en was het bijna altijd mogelijk om tentamens ook op andere momenten te maken.

Geleerd op de HR: Plannen en de discipline hebben om je aan je planning te houden.

‘Ik had een docente die me echt door de opleiding heen heeft getrokken. Soms mailde ik dat ik een bepaalde toets of opdracht niet ging redden en dan antwoordde zij dat het beter was om het toch te proberen. Dan beet ik op m’n tanden en deed ik het gewoon. Zo is het me gelukt om m’n diploma in vier jaar te halen.’

Gemist op de HR: Niets eigenlijk, ik kreeg genoeg vrijheid om me te kunnen concentreren op m’n sport en voldoende begeleiding om te zorgen dat ik niet te ver zou gaan achterlopen.

Niet wennen aan kantoor
‘Ik haalde medailles in de laser, dat is een eenmansboot. De laserklasse is een van de meest competitieve wedstrijdklassen van het zeilen. Toen ik ouder werd en wilde overstappen naar een olympische klasse, had ik een probleempje met mijn postuur: ik ben te licht. Als volwassene moet je ongeveer 80 kilo wegen om in een eenpersoonsboot op hoog niveau wedstrijden te zeilen, maar als ik me goed volstop haal ik net 69 kilo. Als test mocht ik naar de Pre-Olympics in China, omdat daar altijd weinig wind werd verwacht. Verrassend werd ik daar tweede, maar uiteindelijk werd ik niet geselecteerd voor de Olympische Spelen.

‘Best een prestatie, maar niet voldoende. Om op Olympisch niveau te kunnen zeilen, ging ik verder in de 470-klasse, dat doe je met z’n tweeën. Dat ging een tijdje vrij goed, maar niet goed genoeg en ik stelde mezelf de vraag: Ga ik dit nog vier jaar doen of ga ik werken? Als je iets niet leuk meer vindt, moet je de ballen hebben om iets anders te gaan doen. En ik vond het al een tijdje niet meer zo leuk, dus ik koos de laatste optie.

‘Ik stopte met zeilen en vond een leuke baan, maar kon niet wennen aan het kantoorleven. Acht jaar lang had ik uit koffers geleefd en toen moest ik ineens van maandag tot vrijdag aan een bureau zitten. Het waren niet de meest fantastische maanden van mijn leven. Vorig jaar oktober werd ik door een maat als coach meegevraagd naar de Europacup in Frankrijk. Mijn talenten werden daar eerste en tweede en dat was mooi.

‘Toen was het me wel duidelijk: mijn toekomst ligt op het water. Ik heb de afgelopen tien jaar veel specifieke zeilkennis opgedaan en ik vind het leuk om die te gebruiken. Er zijn niet zo veel mensen die weten wat ik weet en het leek me goed deze kennis te delen met nieuw talent. Nu ben ik fulltime coach en het is echt tof dat ik aan het begin van deze carrières kan staan. Het is een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen.’

Tekst: Tosca Sel
Foto: Joshua Bakarbessy

CV
April 2014 – heden Talentcoach laser bij Watersportverbond
2013 – 2014 Zakelijk specialist Vodafone
2012 – 2013 Accountmanager Yellowbrick
2010 – 2012 Lid olympisch zeilteam bij NOC*NSF
2006 – 2010 Profzeiler en student Randstad Topsport Academie
2008 Zilver Pre-Olympics Beijing 2006 Nederlands en Europees Kampioen, zilver op het WK 2000 Toegetreden tot de kernploeg van Nederland

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top