Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

PvdA in Eerste Kamer onverwacht kritisch over leenstelsel

Gepubliceerd: 12 December 2014 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De senatoren van de Partij van de Arbeid lijken niet van plan het leenstelsel zonder meer te accepteren. De fractie legt minister Jet Bussemaker van Onderwijs het vuur na aan de schenen.

Het leek allemaal in kannen en kruiken: VVD en PvdA wilden allebei de basisbeurs afschaffen en om ook in de Eerste Kamer een meerderheid af te dwingen, sloot minister Bussemaker een akkoord met D66 en GroenLinks. In november loodste ze het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ zonder kleerscheuren door de Tweede Kamer.

Opvallend kritisch
Maar nu blijken de senatoren van Bussemakers eigen PvdA in een schriftelijke vragenronde ineens opvallend kritisch. Ze willen bijvoorbeeld weten waarom uitwonende gehandicapte studenten straks tweeduizend euro minder tegemoetkoming krijgen dan nu. Is ze bovendien niet bang dat de vormende taak van het onderwijs onder druk komt te staan? En waarom wil het ministerie meer rente gaan berekenen? Het zijn maar enkele van de vragen die de PvdA-fractie op de minister afvuurt.

Hoe ver wil de PvdA gaan? Zou het wetsvoorstel onverwacht kunnen stranden op verzet van Bussemakers eigen partij? ‘Dat hangt af van de antwoorden van de minister’, antwoordt PvdA-senator Esther-Mirjam Sent. ‘We stellen kritische vragen en dan hopen we dat daar goede antwoorden op komen. We zijn geen stempelmachine die automatisch alle voorstellen goedkeurt. Dan zouden we onze taak niet serieus nemen. Een definitief standpunt is nu nog niet aan de orde.’

Minder fel
De drie andere partijen van het leenstelselakkoord stellen minder felle vragen. GroenLinks maakt zich nog zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, terwijl D66 en VVD meer willen weten over bijvoorbeeld de gevolgen voor schakelprogramma’s, de rechtszekerheid voor huidige studenten en over de relatie tussen inkomstenbelasting en studieschuld.

De minister wil de basisbeurs afschaffen per september 2015. Nieuwe bachelor- en masterstudenten vallen onder het nieuwe stelsel, net als wo-bachelorstudenten die al meer dan drie jaar over hun opleiding doen. Als de basisbeurs verdwijnt, gaat de aanvullende beurs omhoog en krijgen studenten twintig jaar langer de tijd om terug te betalen.

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel nog niet goedgekeurd. Het plenaire debat vindt waarschijnlijk half januari plaats.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to PvdA in Eerste Kamer onverwacht kritisch over leenstelsel

  1. Wordt dit niet weer een Adri Duivesteijntje? Heleboel lawaai maken en moord en brand schreeuwen, maar vervolgens lekker met het hele ploegje vóór stemmen?

  2. Omdat het een business is, er valt geld te verdienen ipv uit te geven. Dus worden deze veranderingen doorgevoerd.

  3. Een overheid die mensen waarschuwt dat geld lenen geld kost, gaat nu jonge mensen dwingen te lenen. Hoe onlogisch! Zeker als er thuis weinig geld is, zal dit mensen ontmoedigen te gaan studeren. Alle mooie praatjes ten spijt: je zit toch met een forse schuld als je bent afgestudeerd. Kortom, het leenstelsel zal ongetwijfeld leiden tot minder startende studenten en dus stevig bijdragen aan het verlies van de ontwikkeling van talenten. En dat voor een land dat zegt een kenniseconomie te willen zijn/worden/blijven. Het leenstelsel is een slecht plan!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top