Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Sociale opleidingen op de schop

Gepubliceerd: 8 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sociaal werkers krijgen steeds meer op hun bordje. Het wordt daarom tijd dat het hbo hen beter en breder gaat opleiden, schrijft een commissie.

Sociaal werk

Het welzijns- en opbouwwerk, de verslavingszorg en de jeugdzorg veranderen snel onder invloed van bezuinigingen en reorganisaties. Er wordt steeds meer van burgers zelf verwacht. Dat maakt het vak van sociaal werkers steeds moeilijker en vraagt om een nieuw opleidingsaanbod, stelt de verkenningscommissie hoger sociaal-agogisch onderwijs (hsao) in een gisteren gepubliceerd rapport.

Drie domeinen
Sociaal werkers moeten straks over een stevigere basis beschikken. De commissie adviseert daarom dat de acht hbo-bachelorstudies die nu de kern vormen van het hsao, voor de helft dezelfde kennis en vaardigheden gaan aanbieden. Ze moeten hun studenten bovendien breder opleiden en zich daarbij richten op drie basisprofielen.

Ten eerste op het profiel “integraal”, oftewel het algemeen maatschappelijk werk. Ten tweede op het profiel “(langdurige) zorg”, dat vooral grenst aan de gezondheidszorg. En ten slotte op het profiel “jeugddomein”, dat raakt aan het domein onderwijs.

De acht opleidingen waar het om gaat zijn creatieve therapie, culturele en maatschappelijke vorming, godsdienst pastoraal werk, maatschappelijk werk en dienstverlening, pedagogiek, sociaal pedagogische hulpverlening, social work en toegepaste psychologie.

Hogeschool Rotterdam
De sociale opleidingen van de Hogeschool Rotterdam hebben afgelopen maanden naar een vergelijkbare conclusie toegewerkt, vertelt directeur Jeroen Oversier van het Instituut voor Sociale Opleidingen (ISO) in een reactie op het rapport.

‘In februari hebben we de resultaten van ons eigen onderzoek naar de toekomst van het sociaal onderwijs besproken. Afgelopen weekend las ik het rapport en het is erg herkenbaar.

‘Op basis van onze eigen conclusies en het rapport van de verkenningscommissie gaan we de komende maanden onderzoeken wat de consequenties zijn voor het onderwijs van ons instituut.’

HOP, Hein Cuppen / Profielen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top