Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

30 procent vrouwen in top hbo

Gepubliceerd: 25 November 2015 • Leestijd: 0 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Daar kan het Nederlandse bedrijfsleven een puntje aan zuigen: in het hbo is dertig procent van de collegeleden vrouw. De Vereniging Hogescholen is trots, ‘maar het kan altijd beter’.

Minister Bussemaker van OCW reageerde vorige week zeer teleurgesteld op het nieuws dat het wettelijke streefcijfer van tien procent vrouwen in de top van het bedrijfsleven bij lange na niet gehaald is. Niet dertig, maar slechts tien procent van de leden van raden van bestuur en raden van commissarissen is momenteel vrouw.

Het zal haar deugd doen dat het hbo wel aan de norm voldoet. Van de 79 bestuurders van hogescholen waren er eind oktober 24 vrouw. En van de 37 voorzitters onder hen waren er negen vrouw (24 procent).

Ook in de hogere onderwijsfuncties (salarisschaal 13 en hoger) groeide het aandeel vrouwen: van elf procent in 1999 naar 37 procent in 2014. Bij het ondersteunende personeel met dat salaris zelfs van achttien naar 41 procent.

Grafiek

 

Voorzitter Thom de Graaf is verheugd over deze ontwikkeling, maar stelt dat het nog altijd beter kan. ‘Het gaat in deze discussie over diversiteit niet alleen over vrouwen in topposities maar ook over de aandacht voor allochtonen in de hogere functies en top van onze hogescholen. Daar hebben we nog een flinke weg te gaan.’

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to 30 procent vrouwen in top hbo

  1. Doelen stellen om alles gelijk te trekken. Boetes opleggen om vrouwen in de top te krijgen.. En dat onder mom van vrouwen discriminatie.. Noem me ouderwets maar dit is absurt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top