Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Brandbrief creatieve sector over praktijkdocenten

Gepubliceerd: 6 May 2015 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Praktijkdocenten zijn onmisbaar voor goed onderwijs maar het wordt steeds moeilijker om ze in te huren, waarschuwt de creatieve sector de Tweede Kamer.

De kunstacademie wil kunstenaars en creatieve ondernemers inhuren die met beide voeten in de klei staan, studenten bouwkunde willen weleens een échte architect zien en wie later games gaat ontwerpen, wil les krijgen van de geeks die daar dag in dag uit mee bezig zijn. ‘Er zijn momenteel veel creatieve ondernemers, ontwerpers, architecten, muzikanten, film, game- en reclamemakers, verbonden aan een hogeschool of universiteit’, schrijft The Dutch Creative Council, het adviesorgaan voor de topsector creatieve industrie. ‘Zij brengen relevante kennis uit de praktijk over aan studenten.

‘Fictieve dienstbetrekking’
Maar volgens de Belastingdienst zijn veel gastdocenten niet daadwerkelijk zelfstandig. Als de werkzaamheden deel uitmaken van de ‘gewone bedrijfsvoering’ is er sprake van een ‘fictieve dienstbetrekking’. Sinds vorig jaar wordt daar door de fiscus sterk op gecontroleerd. De Vereniging Hogescholen stuurde er in het najaar al een bezorgde brief over naar de Tweede Kamer.

De staatssecretaris van Financiën werkt op dit moment aan een nieuw systeem om te bepalen of werkgevers wel of geen lasten moeten afdragen en de Creative Council is bang dat ook deze nieuwe regels nadelig zullen uitpakken voor het onderwijs in de creatieve sector.

Veel ondernemers zitten helemaal niet te wachten op een dienstverband, aldus de brief. Niet de arbeidsrelatie, maar het onderwijs en de aansluiting met de arbeidsmarkt zouden centraal moeten staan.

The Dutch Creative Council is het adviesorgaan voor de topsector creatieve industrie. Tot de 22 leden behoren onder andere bestuurders van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Delft, maar ook de zendermanager van jongerenzender 3FM.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top