Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Column Bart Siebelink: Trots!

Gepubliceerd: 6 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Bart Siebelink Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je hoort het helaas te vaak. Organisaties die met hun tijd moeten meegaan, maar die het vermogen missen om daarbij opnieuw hun bestaansrecht te definiëren. De noodzaak tot verandering wordt gevoeld als een zoemende wesp, maar het ontbreekt aan visie, lef en leiderschap. In de praktijk komt verandering dan neer op bezuinigen en wordt voortgeborduurd op de oude leest. En ondertussen maar hopen op betere tijden, dat dan weer wel.

siebelink

Klinkt dat herkenbaar? Lees dan snel verder, want het kan echt anders en beter. Een prachtvoorbeeld is de Willem de Kooning Academie, waar de directie het heeft aangedurfd om een open dialoog aan te gaan over de vraag hoe de academie van de toekomst eruit zou moeten zien. Het resultaat is verbluffend. In een paar jaar tijd is het hele curriculum volledig getransformeerd en is ook het gebouw hierop aangepast.

Er zijn (bijna) geen gangen met lokalen meer maar halfopen werkruimtes, stations geheten, waar plukjes studenten aan projecten werken. Alle loze vierkante meters gang doen nu opeens mee en dragen bij aan een open werksfeer. Als docent ben je niet langer een zelfstandig opererende vakeigenaar, maar werk je samen met je collega’s in een projectteam. De omgang met de studenten is er ook volwassener door geworden. Ze komen vanzelf naar je toe wanneer ze je expertise nodig hebben.

De vaste roosters zijn vloeibaar geworden en in de stations vindt veel meer uitwisseling plaats tussen de verschillende afdelingen. Jawel, je kan hier gerust spreken van disruptive change; dé weg naar een nieuwe toekomst.
Toegegeven, de academie nieuwe stijl is nog lang niet uitgekristalliseerd en doet een groot beroep op de flexibiliteit van studenten, docenten en medewerkers. Maar alle kinderziektes doen niets af aan een breedgedragen vertrouwen dat we op de goede weg zitten. Ik ben er trots op daar onderdeel van te mogen uitmaken!

Bart Siebelink is docent TEXT aan de afdeling grafisch ontwerp van de Willem de Kooning Academie.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top