Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo wil slechte rekenaars weigeren

Gepubliceerd: 23 January 2015 • Leestijd: 0 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Scholieren die de landelijke rekentoets niet halen, hebben bij sommige hbo-opleidingen niets te zoeken. Dat schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer.

Pabo eindtoetsen sommetje

In 2016 moeten alle eindexamenkandidaten een landelijke rekentoets halen om te slagen. Maar scholieren met ernstige rekenproblemen mogen een aparte toets maken, de zogeheten ER-toets. Halen ze die, dan kunnen ze gewoon doorstromen naar het hoger onderwijs.

Onterecht, schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer. Sommige opleidingen zouden zwakke rekenaars moeten kunnen weigeren. Voor de pabo’s overweegt het ministerie van Onderwijs dat al, maar de vereniging denkt ook aan de opleiding verpleegkunde en technische opleidingen.

De rekentoets is ooit bedacht om het rekenniveau van scholieren op te krikken na klachten van het hoger onderwijs over studenten die de simpelste sommetjes niet konden oplossen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs besloot onlangs dat de toets in 2016 voor het eerst een voorwaarde is voor het behalen van een diploma. Scholieren worden nog even gematst: tot 2020 worden de sommetjes steeds moeilijker.

HOP, Petra Vissers
Illustratie: Bo-Danique Blom

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hbo wil slechte rekenaars weigeren

  1. Ik vind het ontzettend goed dat er weer meer aandacht wordt besteed aan rekenen op de middelbare scholen, had ik dat ook maar gehad! Mijn laatste echte rekenles was op de basisschool, op de middelbare school heb ik vooral geleerd hoe ik slim gebruik kan maken van een rekenmachine tijdens (vmbo) wiskunde. Nu doe ik dan een economische opleiding waarbij een rekenmachine een must is, maar ik denk dat als ik nu die rekentoets zou maken dat ik zwaar onvoldoende zal halen. Puur omdat die rekenmachine er bij mij zo zit “ingeprent” dat ik mezelf er tijdens tentamens wel eens op betrap dat ik de simpelste sommetjes intyp ‘voor het geval dat…’, oeps!

  2. Jammer dat dit een voorwaarde voor bepaalde opleidingen gaat worden, terwijl de rekentoets volgens een hoop professoren omstreden is. Deze verplichte toets toont niet de basisvaardigheden van een leerling maar gaat diep en omstreden in op bepaalde vragen wat voor een hoop leerlingen onduidelijk is en leidt tot lage cijfers.. Ik ben het er mee eens dat er meer aandacht aan rekenvaardigheden besteed moet worden, maar niet pas in het eindexamenjaar maar gedurende de gehele middelbare school en basisschool en dan wel de vaardigheden welke we in de rest van ons leven nog nodig hebben.

  3. Ik heb persoonlijk de rekentoets nog net gemaakt. De middelbare school waar ik op zat was één van de landelijke testgroepen.
    Ik vond het niveau van de toets met bijbehorende resultaten verontrustend. Het gaat hier om kleine optelsommetjes, wat magere breuken en ->met de hulp van een rekenmachine<- percentages berekenen.
    Naar mijn mening mag dit echt wel verwacht worden van een HAVO eindexamen klas. En toch had in totaal maar dertig procent hem gehaald!
    Lijkt mij des te meer reden voor een rekentoets. Met bijbehorende lessen natuurlijk!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top