Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo’ers vinden sneller een baan

Gepubliceerd: 23 April 2015 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Goed nieuws voor studenten van hogescholen: het wordt weer makkelijker om werk te vinden na de studie. Voor het eerst sinds de economische crisis daalt de werkloosheid onder recent afgestudeerde hbo’ers.

Sinds de economische crisis steeg de werkloosheid onder pas afgestudeerde hbo’ers van 2,6 procent in 2007 tot 7,3 procent vorig jaar. Nu lijkt het tij gekeerd: nog maar 6,5 procent is werkloos, blijkt uit de nieuwe HBO-monitor van de Vereniging Hogescholen.

Lastig voor mwd’ers
In de gezondheidszorg is de werkloosheid nog altijd het laagst: slechts vier procent heeft na anderhalf jaar nog geen baan. Lastiger is het voor afgestudeerden van de sociaal-agogische opleidingen (zoals creatieve therapie en maatschappelijk werk & dienstverlening). Alleen in die hbo-sector stijgt de werkloosheid nog. Negen procent komt niet aan het werk.

Voor de monitor zijn ruim 21 duizend hbo’ers anderhalf jaar na afstuderen geënquêteerd. Tachtig procent vond binnen drie maanden een baan en 65 procent kon zelfs meteen aan de slag. Driekwart van hen werkt in het vakgebied waarvoor het diploma bedoeld is. Ongeveer net zoveel afgestudeerden zeggen dat de aansluiting van de studie op de arbeidsmarkt goed is.

Werk onder je niveau
Maar sociaal-agogen, die minder snel een baan vinden dan de rest, zijn hier minder tevreden over: slechts 64 procent vindt de aansluiting goed. Ze werken bovendien veel vaker dan andere afgestudeerden onder hun niveau.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top