Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Huisvesting uitwisselingsstudenten onbewoonbaar verklaard

Gepubliceerd: 26 August 2015 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dit studiejaar starten er zo’n 100 uitwisselingsstudenten op de hogeschool. De HR verzorgt hun huisvesting. Maandagavond is een van de appartementencomplexen onbewoonbaar verklaard. Ongeveer 60 studenten zijn naar hotels overgebracht.

robert baelde

De algemene ruimten van het pand in kwestie, aan de Robert Baeldestraat, werden deze zomer gerenoveerd: gangen, liften en trappenhuizen. Toen een medewerker van de hogeschool maandag naar de Robert Baeldestraat ging om beddengoed te brengen, trof ze een zorgelijke situatie aan. Vluchtwegen waren geblokkeerd, elektrische bedrading hing los en er waren geen plafondplaten. Zij maakte zich zorgen over de veiligheid van de studenten, van wie er al 60 waren, en schakelde de veiligheidsadviseur in die op haar beurt de brandweer inschakelde. De brandweer constateerde onder andere dat de brandwerende scheidingen niet in orde waren en besloot na nadere inspectie dat de veiligheid van de aanwezige studenten niet gewaarborgd kon worden. De brandweer adviseerde ‘het gebruik te staken’.

Vergunning SSH ingetrokken
De gebruiksvergunning van de eigenaar, de Stichting Studenten Huisvesting (SSH), werd ingetrokken. De 60 aanwezige studenten moesten elders worden ondergebracht. ‘Een bijzonder vervelende situatie’, zegt Jesse van Mourik, woordvoerder van de Stichting Studentenhuisvesting.

SSH heeft het pand aan de Robert Baeldestraat kortgeleden overgenomen uit de boedel van Vestia en was bezig met een renovatie. Dat die niet voldoende gelukt is, is duidelijk. De SSH maakt nu een nieuw plan van aanpak en een bouwplan voor het pand en gaat dat plan uitvoeren. Pas daarna kan opnieuw een vergunning worden aangevraagd. De SSH is nu druk met het zoeken naar een permanente oplossing voor de 100 uitwisselingsstudenten.

De studenten zijn tijdelijk ondergebracht in hotels. Het vervoer, ontbijt, lunch en diner worden voor hen betaald, want op hotelkamers mogen zij niet koken.
Wie gaat dat betalen? De hogeschool heeft de SSH in gebreke gesteld, dus de kosten worden op hen verhaald. Erik van Hoogteijlingen van FIT (de dienst faciliteiten en IT van de hogeschool) is momenteel verantwoordelijk voor de studentenhuisvesting: ‘We hebben een constructief gesprek met SSH gehad. De kosten zijn in ieder geval niet voor de studenten, daar hoeven ze zich geen zorgen om te maken.’

‘Kunnen we hier niet blijven?
Hoe hebben de studenten op deze situatie gereageerd?
Van Hoogteijlingen: ‘Met veel vragen, maar weinig onvrede. Zij begrijpen de situatie. Een paar nachten in een hotel, waar ook nog eens alle kosten worden betaald, dat vinden ze eigenlijk alleen maar fijn. Eén student vroeg of ze hier niet definitief kon blijven.’

SSH beheert ook nog andere gebouwen waar buitenlandse studenten van de HR, maar ook van Inholland en de Erasmus Universiteit, wonen. Zijn daar ook problemen? ‘We hebben voor de andere gebouwen ook grondige inspecties aangevraagd, maar we verwachten daar eigenlijk geen problemen’, zegt Van Hoogteijlingen. ‘Die gebouwen zijn veel nieuwer.’

Dorine van Namen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top