Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik ben verliefd op een oudere man

Lieve Tosca,
Mijn vriendinnen vinden dat ik hem niet meer moet zien en m’n ouders vinden het ook niets. Maar ik kan er niets aan doen: ik ben verliefd op een oudere man. Ik ben 19 en student, hij is 31 en heeft een leuke baan. Ik ontmoette hem tijdens het stappen en had toen geen idee van het leeftijdsverschil, ik vond hem gewoon leuk. Aantrekkelijk ook.
Nu we elkaar een week of vijf zien, merk ik wel dat we in verschillende levensfases zitten. Hij staat veel serieuzer in het leven dan ik. Wat denk jij, heeft onze relatie kans van slagen of kan ik beter stoppen voor ik me echt aan hem ga hechten?

Liefs, Anoniempje

 

Lief anoniempje,

Als jullie het leuk hebben samen, is er volgens mij weinig reden om elkaar niet meer te zien. Ik denk wel dat het belangrijk is om in de gaten te blijven houden of je het wel echt leuk vindt, of dat de crazy emotionele achtbaan die een verliefdheid is je dingen anders laat zien/voelen dan ze misschien zijn.
Als je ouders en vriendinnen bezwaren hebben tegen je nieuwe vriend, is het misschien tijd om eens naar ze te luisteren. Deze mensen kennen je goed en hebben waarschijnlijk het beste met je voor. Als zij denken dat je met deze relatie moet stoppen, zullen ze daar hun redenen voor hebben.

Heb je geen zin om het gesprek met anderen aan te gaan en wil je het liever zelf uitzoeken, hou dan vooral je eigen grenzen in de gaten. Maak een lijst van wat jij belangrijk vindt in het leven (denk aan normen en waarden, maar ook aan het aantal gezamenlijke avonden, de me-time die je wilt hebben en hoe jij de toekomst ziet) en schrijf dat op. Zo uitgebreid mogelijk.

Kijk daarna eens hoe hij in het leven staat op de punten die jij belangrijk vindt. En in hoeverre hij jou vrijlaat of beperkt in het leven dat jij wilt leiden. Hij vindt je leuk om wie je bent en wat je doet, probeer dus dicht bij jezelf te blijven. Wanneer je een relatie met iemand krijgt, pas je je leven altijd aan. Soms zijn de veranderingen groot, soms klein, soms bewust, soms onbewust. Is een van jullie vegetarisch en de ander niet? Waarschijnlijk eten jullie dan geen vlees als jullie samen zijn. En dat is prima. Maar soms gaat het over belangrijkere dingen en dan is het goed om je bewust te zijn van de dingen of het gedrag dat je aanpast om het leuk te houden/het te laten werken.

Goed om te weten: hoe groter het leeftijdsverschil, hoe kleiner de kans op een gelukkig huwelijk. In Amerika is wetenschappelijk onderzoek gedaan huwelijken en scheidingen en daarvoor zijn 3.000 mensen ondervraagd. Mensen die binnen twaalf maanden na elkaar zijn geboren, hadden de grootste kans om bij elkaar te blijven. Als het leeftijdsverschil één jaar was, groeide de kans op een scheiding met drie procent. Bij een leeftijdsverschil van vijf jaar was dat al achttien procent, na tien jaar liep het scheidingsrisico op naar 39 procent en bij een leeftijdsverschil van dertig jaar, was het zelfs 172 procent.

Blijf trouw aan jezelf, heb veel plezier samen en ontdek date voor date of er een gezamenlijke toekomst voor jullie in het verschiet ligt. Zodra het niet leuk meer is of je jezelf te veel moet wegcijferen, kan je altijd nog stoppen.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 25 November 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Lieve Tosca, ik ben verliefd op een oudere man

  1. 172 procent.. dat zal dus meer dan 100 procent falen.. Geen idee wie zo een wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan, maar deugend zal het niet zijn hahaha.

  2. @Jan – De onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die even oud zijn het langst bij elkaar blijven en hebben dat feit als 0-lijn genomen. De kans dat mensen uit elkaar gaan wordt groter naar mate het leeftijdsverschil groter wordt. En die kans loopt dus op tot 172 procent. En ja: dat is meer dan 100 procent, maar het klopt wel 🙂

  3. Ik denk dat er bij dit onderzoek wordt bedoelt dat de scheidingskans die er al is wordt vergroot met 172 procent en niet dat de kans zelf 172 procent is. Bijvoorbeeld: als de scheidingskans bij mensen die even oud zijn 10 procent is, dan wordt deze vergroot met 172 procent en zal dan dus dan 27.2 procent zijn.

  4. Zeer logisch, had zelf een perfecte situatie, dus een niet stukgaande situatie als nullijn genomen. Als we het zo bekijken klopt het helemaal! Er gaan wel degelijk relaties stuk binnen 1 jaar dus het is mogelijk dat er een grotere kans is dan 100%.

    Bedankt voor de toelichting!

  5. Zelfs als je werkt met een nul-lijn blijft een kans van 172% onzin. Het betekent letterlijk dat van de 100 gesloten huwelijken er 172 zullen stranden, wat onmogelijk is.
    Hier worden begrippen als percentage, relatieve frequentie en procentpunten flink door elkaar gegooid. Een veel voorkomend probleem bij sociale wetenschappen overigens.
    Neem de uitgesproken conclusies van dit soort onderzoeken altijd met een flinke korrel zout en laat je gezond verstand spreken.
    Het advies om je eigen normen en waarden onder de loep te nemen en die af te zetten tegen de verschillende leeftijdsfases snijdt meer hout dan dat “wetenschappelijke onderzoek”.

  6. Stoppen en per direct!!
    Luister naar je familie en vrienden.
    Ik zit zelf in een relatie van een xx aantal jaren.
    Het is geen gelijkwaardige relatie.

    Hij heeft jouw levensfase al doorstaan en het moment dat je samen gaat wonen.
    Worden ze claimend.
    Het enige wat ik je kan meegeven is luister naar je eigen gevoel.
    Wanneer je verlief ben is het leuk. Maar wanneer die verliefdheid voorbij is dan pas zie je de ellende.

  7. Wat een politiek correct column zeg. die tosca sel geeft alleen maar ”advies” wat iedere oudere persoon je kan geven. je ogen openen doet het iig niet.

  8. @comment Gewoon uit nieuwsgierigheid: wat had jij dan geadviseerd? Ik leer graag bij!

  9. Mijn man is 10 jaar ouder, ik ken hem vanaf mij 21ste. ik ben nu 47 en we zijn nog steeds een blij stel. Uitzondering of regel? Wie het weet mag het zeggen.

  10. Ik heb zelf een relatie gehad met een 13 jaar oudere man en voor mij was dit een relatie die ik voor geen goud had willen missen. Wij merkten zelf dan ook weinig van ons leeftijdsverschil, vooral omdat wij daar beide niet in geloofde.. leeftijd is een getal dat mensen belemmerd in wie zij willen en kunnen zijn. Doe wat goed voelt

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top