Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, krijg je een soa van ‘dingen met je mond doen’?

Lieve Tosca,

Het is niet helemaal hoe deze brievenrubriek werkt, maar deze week schrijf ik mezelf. Vorige week was ik op de Hogeschool Rotterdam voor een interview en daar werd ik door een studente aan m’n arm een leeg lokaal ingetrokken. Ze was in paniek omdat ze d’r vriendje onveilig had gepijpt en bang dat ze nu een soa had. Kon dat?!

Omdat ze misschien niet de enige is die met deze vraag zit, beantwoord ik hem hier nog een keer voor jullie allemaal.

Lieve Tosca
Ja, je kan een seksueel overdraagbare aandoening (soa, dus) krijgen van pijpen zonder condoom. Eigenlijk kan je soa’s krijgen van alle seksuele handelingen waarvan lichaamssappen van het ene lijf in het andere lijf terecht komen.

Weet je zeker dat je sekspartner niet ziek is – omdat hij of zij nog nooit onbeschermde seks heeft gehad of recent is getest – dan kan je zonder condooms en beflapjes aan de slag. Weet je het niet zeker, dan zou ik kiezen voor een beschermlaagje. Sommige mensen vinden de seks dan minder leuk, maar die staan ook echt niet te juichen als ze besmet worden met bijvoorbeeld een keeldruiper of een koortsblaas op een schaamlip.

Oké, laten we de risico’s van dingen die je met je mond kan doen even doornemen, dan kan je zelf afwegen of je het ‘t waard vindt:

Pijpen
Als je iemand pijpt die syfilis, herpes genitalis, chlamydia of gonorroe (een druiper) heeft, kan jij dat ook krijgen. Als een man klaarkomt in je mond, kan hij je besmetten met hiv.

Beffen
Als je iemand beft die hepatitis B, syfilis heeft, kan jij dat ook krijgen. Als een meisje menstrueert, kan zij je ook besmetten met hiv. Mannen met baarden moeten extra opletten, zij kunnen van beffen schaamluis en schurft krijgen.

Rimmen
Hierbij loop je dezelfde risico’s als bij pijpen en moet je vooral opletten of degene die je likt niet bloedt, want via bloed kan hij/zij je besmetten met hiv.

Zoenen
Met zoenen kan je elkaar herpes (een koortslip) geven, maar alleen als je een open zweertje op je lip hebt.

Met condooms en beflapjes zijn de meeste orale activiteiten dus redelijk veilig uit te voeren. En denk je dat je een soa hebt omdat je gekke bultjes of blaasjes hebt in, aan of rond je geslachtsdelen? Maak dan een afspraak met je huisarts of doe een anonieme test bij de GGD.

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar lieve@toscasel.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.


FOTOGRAFIE: WWW.ALSEENFILMSTEROPDEFOTO.NL

Gepubliceerd: 25 March 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top