Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Presteren mannen net zo goed als vrouwen in het hbo?

Gepubliceerd: 6 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Is de strijd tussen de seksen voorbij in het onderwijs? Volgens minister Bussemaker presteren vrouwen aan de universiteit weliswaar beter dan mannen, maar ‘in het hbo is dit verschil verdwenen’.

Het staat er echt. Minister Bussemaker schrijft aan de Tweede Kamer dat mannen en vrouwen in het hbo even goed presteren. Het zou groot nieuws zijn, want al jaren doen vrouwen het veel beter dan mannen in het hoger onderwijs.

Geen verschil?
Het staat in een brief over studie- en leengedrag, waarin Bussemaker de statistieken samenvat en haar politieke reactie geeft. Ze stipt in haar brief ook de ‘studievoortgang’ van verschillende groepen studenten aan: allochtonen lopen iets vaker dan autochtonen studievertraging op, gehandicapte studenten blijken harder te studeren en toch minder voortgang te boeken dan anderen, terwijl mbo’ers vaker dan havisten op schema liggen.

Dan komt ook in één zin het verschil tussen mannen en vrouwen in het hbo ter sprake. Hoewel, het verschil… er is volgens Bussemaker geen verschil meer, wat de studievoortgang betreft.

Studentenmonitor
De bron is de Studentenmonitor van 2014. De onderzoekers hebben studenten gevraagd hoe ver ze in hun studie zijn en hoeveel vertraging ze hebben opgelopen. Mannelijke en vrouwelijke hbo-studenten antwoorden dan ongeveer hetzelfde – en dat doen ze al jaren.

Maar die vragen worden natuurlijk alleen aan studenten gesteld, niet aan oud-studenten. Mannen stoppen vaker dan vrouwen met hun opleiding en dat zie je in de tabel van de Studentenmonitor niet terug.

Overgebleven mannen
Het gaat dus om de overgebleven mannen en vrouwen: zij zeggen door de bank genomen even ver te zijn. En dat kan best kloppen, want ook cijfers van de Vereniging Hogescholen laten zien dat het verschil in studietempo niet zo groot is. Mannen doen gemiddeld 51 maanden over hun hbo-opleiding (iets meer dan vier jaar), terwijl vrouwen minder dan 48 maanden nodig hebben (minder dan vier jaar). Dat is zo ongeveer het verschil tussen afstuderen voor de zomervakantie of net daarna.

Kortom: de cijfers waar Bussemaker naar verwijst kloppen wel, maar ze zeggen niet zoveel over de ‘prestatie’ van mannen en vrouwen in het hbo. Vrouwen doen het nog altijd beter: ze vallen minder vaak uit en – ook niet onbelangrijk – ze kiezen vaker dan mannen in één keer de juiste opleiding.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Presteren mannen net zo goed als vrouwen in het hbo?

  1. Duren HBO opleiding niet altijd/meestal 4 jaar? Hoe kan het zijn dat het vrouwelijk gemiddelde dan op vier jaar ligt?

  2. Wellicht kan dit komen door versnelde trajecten. Bij sommige opleidingen is het met een mbo of vwo vooropleiding mogelijk in 3 jaar hbo te doen.

  3. En op sommige opleidingen worden studenten met een buitenlandse vwo diploma als havisten behandeld! Komen toch in het 4 jarig traject terwijl de versnelde route aanwezig is.

    Klop ook lekker met de statistieken rondom de allochtonen zo hè?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top