Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studeren in het buitenland: Mel in Tel Aviv

Gepubliceerd: 12 November 2015 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Buitenland Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mel Crataura (23) is derdejaars mwd, volgt het honoursprogramma en zit sinds eind juli in Tel Aviv, Israël. Daar doet ze voor ORAM onderzoek naar asielbeleid. Ze vertelt hoe het is om in het buitenland te studeren en deelt culturele tips over haar tijdelijke woonplaats.

melintelaviv

Wat doe je in Tel Aviv?
‘Ik loop stage bij ORAM (Organization, Refugee, Asylum and Migration), een internationale organisatie voor lesbische, gay, bisexual, transgender en intersex-vluchtelingen (LGBTI) en werk daar aan een handleiding voor medewerkers van de Verenigde Naties, overheden en ngo’s (non-gouvernementele organisaties). Met het geven van trainingen verstrekken wij informatie waar hulpverleners in vluchtelingengebieden mee aan de slag kunnen.’

Waarom heb je hiervoor gekozen?
‘In de jaren ’70 is mijn moeder als politiek vluchteling uit Uganda naar Nederland gekomen, mede daardoor gaat het onderwerp me aan het hart. ORAM zit in San Francisco en Israël. Ik koos voor Israël omdat ik dit een fascinerende regio vind. Het leek me leerzaam om hier een tijdje te wonen en het land beter te leren kennen.

Is het wat je ervan had verwacht?
‘Jeruzalem is hier maar veertig minuten vandaan met de auto, maar het is een totaal andere wereld. In Jeruzalem zie je vooral veel orthodoxe joden en streng religieuze moslims. Daar voel je de spanningen ook meer. Hier in Tel Aviv is het veel progressiever en vrijer. Dat die verschillen tussen de steden zo groot waren, had ik niet verwacht.’

‘Het studeren in het buitenland bevalt me goed. Het is niet de eerste keer dat ik dit doe, ik heb ook in Uganda stage gelopen. Ik vind het waardevol om met mensen uit andere culturen te werken en wonen. Ik leer daar veel van. Ik heb hier bijvoorbeeld een Israëlische collega die nooit met collega’s luncht. Ze houdt werk en privé strikt gescheiden. Samen taart eten op een verjaardag kennen ze hier echt niet.’

Wat is je grootste cultuurschok?
‘Dat ik constant de onderliggende spanningen van het Midden-Oostenconflict voel. Aan de ene kant is dat heel beangstigend, maar aan de andere kant is het ook heel bijzonder om te ervaren wat de mensen hier altijd voelen. Tijdens mijn eerste week werd ik gewaarschuwd alert te zijn voor mensen die er verdacht uitzien, een grote tas bij zich hebben, een mes bij zich dragen of zich in het algemeen verdacht gedragen. De meeste aanslagen hier worden tegenwoordig niet meer met bommen gepleegd, maar met messen, omdat daar minder voorbereiding voor nodig is. Dat soort details maken je toch niet blij. Af en toe krijg ik een paniekberichtje van vrienden of studiegenoten die horen dat er in Israël weer iets is gebeurd en vragen of ik nog leef. Via het nieuws in het Westen krijgen we alleen maar negatieve dingen mee over Israël. Natuurlijk gebeurt dat hier, maar dat is niet het enige.’

Heb je tips voor studenten en medewerkers die naar Tel Aviv komen?
‘Wat veel mensen zich niet realiseren is dat Tel Aviv echt een bruisende culturele stad is. Er gaat natuurlijk niets boven Rotterdam, maar deze stad komt qua kunst en cultuur wel in de buurt. En het is hier heel vrij. Ik kan hier zonder problemen in m’n zomerjurkje over straat. Ook is Tel Aviv in 2011 uitgeroepen tot de meest tolerante stad voor homoseksuelen en organiseert ze de jaarlijkse Gay Pride. Het is hier overigens wel duur. Ik betaal 800 euro huur voor een kamer van 17m2 en uit eten gaan is ook bijna niet te betalen. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Tosca Sel

Tips van Mel:
– Naar het Tel Aviv Museum of Art gaan. Alleen de buitenkant van het gebouw is al prachtig. De werken binnen zijn ook zeker de moeite waard.
– De oude stad Jaffa bezoeken. Hier wonen veel moslims en joden gemoedelijk samen.
– Veel buiten zijn. Door de vele kunstenaars en architecten die de stad rijk is, is er altijd wel wat te doen qua exposities en festivals. Het strand is ook heerlijk! Er is zelfs een bibliotheek op wielen waar je boeken kan lenen.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Studeren in het buitenland: Mel in Tel Aviv

  1. Schokkend om te lezen dat er in 2015 nog zoveel religieus geweld is en dat religie nog steeds enorm veel invloed heeft.
    Als er geen religie is, dan waren er veel minder conflicten.

  2. Mooi om te lezen.
    Ik heb Israël jaren geleden bezocht. Het is een prachtig land met geweldige mensen en een schitterende cultuur! Indrukwekkend om te zien hoe de Israëlische bevolking in een tijdsbestek van enkele decennia een stabiel, veilig en welvarend land hebben opgebouwd. In de regio is dat toch een zeldzaamheid!

  3. Leuk verhaal van je, het geeft een andere kijk op het land dan dat we hier in de krant lezen. Een welkome aanvulling!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top