Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Toch nog zonder rekentoets naar hbo

Gepubliceerd: 6 October 2015 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op havo, vmbo en mbo telt de landelijke rekentoets voorlopig niet mee voor het eindexamen. De toets werd ooit bedacht na klachten uit het hoger onderwijs over eerstejaars die geen sommen konden maken.

Eindexamenkandidaten maken de rekentoets nog veel te slecht om die dit jaar al verplicht te stellen voor een diploma, reageert de Partij van de Arbeid op een brief van het ministerie van Onderwijs over de resultaten. Vanaf dit schooljaar zou de toets echt gaan meetellen, maar dan zouden duizenden scholieren zakken.

4,5 voor rekentoets
De bedoeling was dat ze zouden slagen als ze minstens een 4,5 voor de rekentoets haalden. Bovendien zouden ze drie herkansingen krijgen en zou de rekentoets pas in 2020 op het gewenste moeilijkheidsniveau zijn.

Maar zonder steun van de PvdA is er geen Kamermeerderheid meer voor de invoering. Waarschijnlijk gaat de toets nu pas vanaf 2020 meetellen voor het eindexamen. In de tussentijd maken scholieren hem wel, maar heeft hun cijfer geen gevolgen.

Politieke spelletjes
De rekentoets werd ooit ingevoerd na klachten van hogescholen en universiteiten dat eerstejaars de simpelste rekensommen niet konden oplossen. Directeur Ad de Graaf van de Vereniging Hogescholen reageert via Twitter teleurgesteld op de beslissing: ‘Politieke spelletjes en woorden als afrekentoets vieren hoogtij. Brrr.’

Begin dit jaar nog schreef de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer dat scholieren die de rekentoets niet halen bij sommige opleidingen niets te zoeken hebben. Wie niet foutloos kan optellen en aftrekken zou geweigerd moeten kunnen worden bij opleidingen als de pabo of verpleegkunde.

Resultaten te slecht
Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs lieten vanmorgen zelf al weten dat de resultaten op het mbo te slecht zijn om het cijfer in 2016 mee te laten wegen bij het eindexamen.

De MBO Raad maakt zich zorgen over de voorbereiding op het hbo. De koepelorganisatie wil aparte afspraken maken met de Vereniging Hogescholen over het rekenniveau van studenten die willen doorstuderen.

Zoals het er nu uitziet, telt de rekentoets dit schooljaar alleen mee voor het vwo-eindexamen.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Toch nog zonder rekentoets naar hbo

  1. Er zijn vast studenten die met dyscalculie (rekenstoornis) een HBO diploma kunnen halen en hierin excelleren. Waarom wil men / de politiek dan een rekentoets verplicht stellen? Alsof het voor elke HBO opleiding nodig is om te kunnen rekenen zonder rekenmachine…

  2. @1. “Alsof het voor elke HBO opleiding nodig is om te kunnen rekenen zonder rekenmachine…”

    Misschien is rekenen niet noodzakelijk voor elke opleiding, maar toch zeker voor de rest van ieders leven. Rekenen is, net als taal, een basisvaardigheid die iedereen zou moeten beheersen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top