Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vlaanderen bang voor toestroom studenten zonder basisbeurs

Gepubliceerd: 22 January 2015 • Leestijd: 0 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Vlaamse minister van Onderwijs maakt zich zorgen over afschaffing van de basisbeurs in Nederland. Ze wil met minister Bussemaker overleggen over mogelijke gevolgen voor het Vlaamse hoger onderwijs.

Nu duidelijk is dat de basisbeurs definitief verdwijnt, vrezen Vlaamse universiteiten dat Nederlanders komend collegejaar massaal de grens oversteken voor hun opleiding. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard vandaag. In België is het collegegeld de helft lager dan in Nederland, en dat is nooit weg nu nieuwe studenten duizenden euro’s minder krijgen van de overheid.

Praten met Bussemaker
De Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits stelt voor om maandag te praten met minister Bussemaker, bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Onderwijs. Die dag zijn beide bewindspersonen in Brussel voor een andere bijeenkomst, dus dat zou een logisch moment zijn. Het Nederlandse ministerie heeft nog niet gereageerd op het officiële verzoek.

Het Vlaamse onderwijs trekt jaarlijks zo’n zesduizend studenten uit Nederland. Dat zijn er al jaren meer dan het aantal Vlamingen dat in Nederland een opleiding volgt.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Vlaanderen bang voor toestroom studenten zonder basisbeurs

  1. Gaat nog tegenvallen Steven, zelfde als de accijnsopbrengst die minder is wegens het over de grens tanken. Mensen die in de grensgebieden wonen (Denk aan bijna volledig Limburg) gaan hierdoor sneller naar Vlaanderen. Er gaan er nu al zo’n zesduizend, wanneer dat aantal groeit wordt het noorden van België waarschijnlijk erg vol. Denk dat daar vooral het gevaar zit volgens de Belgische minister..

  2. Als het daadwerkelijk zo ver gaat komen, sta ik wat dat betreft aan de kant van Belgie, collegegeld maar verhogen voor Nederlandse studenten. Zo gaat het nu eenmaal, wij zouden hetzelfde verwachten van onze overheid

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top