Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Webtool voor studenten met kinderen

Gepubliceerd: 16 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een nieuwe overheidswebsite moet alleenstaande studenten met kinderen wegwijs maken in de wirwar van toeslagen waar ze recht op hebben. De website is vandaag online gegaan.

Op www.studiemetkind.nl kunnen jonge ouders een paar gegevens invullen, zoals hun geboortedatum en de opleiding die ze willen volgen. Uiteindelijk verschijnt er dan een overzicht met relevante regelingen en toeslagen.

De studenten met kinderen kunnen kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en een kindgebonden budget krijgen. Net als anderen hebben ze recht op studiefinanciering bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Voor de details linkt de webtool naar de websites van de verschillende instanties. Ook stuurt de site jonge ouders naar hun gemeente. Soms kun je bijvoorbeeld een extra tegemoetkoming in de kinderopvangkosten krijgen, soms niet. Maar dat is aan de gemeenten: je kunt pech hebben, of geluk.

De site verwijst studerende ouders ook naar het profileringsfonds van universiteiten en hogescholen, dat steun geeft aan studenten die studievertraging oplopen wegens bijzondere omstandigheden. Daar valt een zwangerschap ook onder.

Meer rechten voor moeders
‘De webtool is handig’, zegt Annemieke de Jong van de stichting Steunpunt Studerende Moeders. ‘Maar hij gaat alleen over de financiën. Het kabinet zou studerende moeders meer rechten moeten geven, maar dat gebeurt niet. Studenten hebben bijvoorbeeld geen recht op zwangerschapsverlof en studieprogramma’s houden geen rekening met de zorg voor kinderen. Studenten worden zelfs niet altijd doorverwezen naar het profileringsfonds, merken wij. Dan zegt een decaan gewoon dat er geen regelingen zijn voor een zwangerschap, omdat je daar zelf voor kiest.’

Volgens de Vereniging van Vrouw en Recht is er in het onderwijsbeleid sprake van discriminatie  (pdf) op grond van geslacht. De zwakke rechtspositie van moeders zou hun toegang tot het onderwijs moeilijker maken.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Webtool voor studenten met kinderen

  1. Leuke initiatief.. maar dan sluiten ze studerende gezinnen wel buiten.. wat in deze tijd ook veel vaker voorkomt. Wat moeten die dan?

    Misschien leuk voor de gemeenten om over na te denken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top