Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

5 leertips van de experts

Gepubliceerd: 6 October 2016 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Gebruik je een marker, maak je een samenvatting of begin je een dag van tevoren met leren? Dit blijkt allemaal foute boel te zijn. Tijdens het college ‘Leren leren’ van de Universiteit van Nederland vertelden onderzoekers gisteravond hoe je het beste kunt studeren. Profielen maakte een selectie.

cijfers demianOverschat jezelf niet

Grote kans dat jij jezelf slimmer vindt dan dat je bent. Sorry. Maar je bent niet de enige: de mens is een chronische overschatter. Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de studenten die voorafgaand aan een tentamen denkt een voldoende te halen, uiteindelijk een onvoldoende haalt. En jezelf overschatten helpt niet bepaald bij het leren. Een gratis tip: denk na het lezen van een tekst niet meteen dat je het wel kent omdat je het snapt. Nee hoor, de informatie zit nog in je kortetermijngeheugen. Wacht dus even en kijk een dag of een paar dagen later in hoeverre je de stof écht kent. Hoe? Zie tip 4.

 

cijfers demianGooi die gele marker weg

Grote kans dat je al jaren bij elke leersessie een marker tevoorschijn tovert. Maar of je marker nou geel, groen, blauw of roze is: dat strepen heeft helemaal geen zin. Uit onderzoek blijkt dat het werkelijk geen verschil maakt of je een tekst leert die wel of niet gemarkeerd is. Hetzelfde geldt voor het samenvatten van een tekst. Uit onderzoek blijkt dat het erg moeilijk is om een samenvatting te leren en dat dit een slechte leerstrategie is.

 

cijfers demianBegin nu gewoon écht eens eerder

Je bent door docenten vast doodgegooid met deze tip. Maar ja, het is ook gewoon een gouden tip. Veel studenten hebben de neiging om het leren regelmatig (of altijd) uit te stellen tot vlak voor de toets. Probeer toch nog maar een keer die leermomenten te spreiden. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die de stof maandag op drie momenten leren, slechtere resultaten halen dan leerlingen die één keer op maandag, één keer op woensdag en één keer op vrijdag leren. Zo onthoud je de tekst op lange termijn. Geef toe, er zit wat in.

 

cijfers demianOverhoor jezelf

De tekst steeds opnieuw lezen is een beetje zonde van je tijd. Probeer de tekst niet te herkennen, maar op te halen. Als je geen zin hebt om jezelf vragen te stellen, dwing dan je moeder of je huisgenoot tot een overhoorsessie. Er zijn honderden studies naar gedaan, en elke keer blijkt weer dat informatie ophalen effectiever is dan de tekst blijven lezen. Toegegeven: dat laatste helpt wél op zeer korte termijn, bijvoorbeeld vlak voor je toets.

 

cijfers demianIf you snooze, you lose

Het klinkt misschien vreselijk, maar sta gewoon op als de wekker gaat. Een potje snoozen in de ochtend helpt niet als je een dag moet leren. Dan val je namelijk in een veel diepere slaap dan vóór het snoozen. Gevolg is dus dat je nog vermoeider wakker wordt dan dat je in eerste instantie was. Op den duur leidt dit tot steeds meer gefragmenteerde slaap, waardoor je slechter presteert op een dag. Die leertips zijn dus allemaal leuk en aardig, maar een beetje fris en fruitig wakker worden is ook wat waard. Heus.

Saskia Stavenuiter

Sprekers over ‘leren leren’ waren: dr. Jérôme Gijselaers | prof. dr. Marinka Kuijpers | Martijn Wackers, MA | dr. Gino Camp | prof. dr. Paul Kirschner

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top