Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Bas: Laat die regenboogvlag het hele jaar hangen

Gepubliceerd: 13 October 2016 • Leestijd: 2 minuten en 45 seconden • Bas Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Deze week komt het nieuws vanuit de Hogeschool Rotterdam zelf. Tim Hofman van BNN op school omdat ze #BOOS zijn dat de HR de regenboogvlag niet hijst. De directie die zegt dat we allemaal al gelijk zijn en dat we geen vlag nodig hebben om dat te bewijzen. Profielen die meerdere artikelen wijdt aan het uit de kast komen. Is al deze media-aandacht nou echt nodig?

Bas Koedood, Blogger

Laten we homoseksuelen (m/v) nou niet juist een aparte groep zijn door ze op deze manier te benaderen? Ik wil vooropstellen dat ik nul komma nul onderzoek heb gedaan hiernaar, maar ik kan me niet voorstellen dat er veel homo’s denken: ‘Ah, over twee weken is het kom-uit-de-kast dag. Kan ik het éindelijk vertellen!’ Voor zover ik weet, hebben ‘wij’, hetero’s, geen afspraken gemaakt over die dag. Er staat mij niks van bij dat we hebben afgesproken die dag extra coulant te zijn. Dat we alleen op die dag accepteren dat onze buurman/zoon/dochter/juffrouw/minister homoseksueel is.

Ik snap het allemaal wel. Wij doen ons best om het hen zo comfortabel mogelijk te maken. Wij roepen een dag in het leven zodat zij zich op hun gemak voelen. En wij moeten de regenboogvlag hijsen, zodat zij weten dat zij gelijk zijn aan ons. Je hoeft geen psycholoog in de dop te zijn om door te hebben wat er (in dit artikel en in de maatschappij) gebeurt: we gaan praten in wij – zij.

We doen zo erg ons best om de homo’s te laten weten dat ze bij ons horen, dat we ze linea recta in een aparte hoek stoppen. En daar doen ze zelf ook wel een beetje aan mee hoor. Laten wij nou niet alle schuld op onze hetero-schouders gaan dragen.

Het is maar je seksuele voorkeur. We zouden daar met z’n allen niet zo lang bij stil moeten staan. De vraag: ‘Ah, je bent homo?’ zou net zoveel impact moeten hebben op de relatie tussen twee personen als de vraag: ‘Ah, je hebt je rijbewijs nog niet?’ Meer aandacht zou er niet aan besteed moeten worden.

Maar de aandacht is wel nodig. Onlangs publiceerde Profielen nog dat homoseksuelen zich regelmatig niet veilig voelen op de Hogeschool Rotterdam. Ze durven niet volledig vrij te zijn. Deze week publiceerde Lieve Tosca een artikel waarin een student om hulp vroeg, omdat hij binnen de klas niet over zijn geaardheid durfde te spreken. Hier, op de Hogeschool Rotterdam. Een plek waar over het algemeen hoger opgeleide studenten en docenten zitten. En op zo’n plek is er nog steeds angst om ‘anders’ te zijn? Dan snap ik dat Tim Hofman een beetje #BOOS is.

Feit is: je gaat dat niet oplossen door een vlag op te hijsen. Een regenboogvlag planten in een gebied waar homoseksuelen zich niet vrij voelen om eerlijk over zichzelf te zijn, is als een witte vlag neerzetten in Syrië: als de omgeving niet veilig is, is het een leeg gebaar.

Wat we dan wel moeten doen? Geen idee.

Als we er geen aandacht aan besteden worden homoseksuelen niet geaccepteerd en nog steeds gediscrimineerd door een bepaalde groep. Als we er wél aandacht aan besteden, komen we op voor de homoseksuelen maar discrimineren we ze zelf door ze tot een aparte groep te verklaren.

Een lastige keuze en ik twijfel of een directielid, bestuurder, toezichthouder, docent of student met een oplossing gaat komen. In ieder geval niet zolang we los blijven werken van elkaar.

Tot er echter een onderzoek komt waaruit blijkt dat homo’s zich vrij genoeg voelen op de hogeschool om uit de kast te komen, daag ik de directie onder leiding van de heer Bormans uit om zich daarmee bezig te houden. Ga in gesprek met de onderzoekers, studenten en docenten en richt een werkgroep op die gaat nadenken over hoe we homoseksuelen zich binnen de muren van de Hogeschool goed kunnen laten voelen.

En als je toch bezig bent, beste heer Bormans, hijs dan gelijk even die regenboogvlag. Niet omdat het moet van Tim Hofman, niet omdat het ‘uit de kast kom dag’ is geworden, maar gewoon omdat homoseksuelen zich altijd welkom moeten voelen op de Hogeschool. En die laten we dan gewoon permanent hangen. Besparen we iedereen volgend jaar een hoop gedoe en media-aandacht.

Bas Koedood is vierdejaars lerarenopleiding maatschappijleer en net afgestudeerd aan de lerarenopleiding geschiedenis. Hij is artistiek leider en regisseur bij theatergezelschapShadowProductions.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Bas: Laat die regenboogvlag het hele jaar hangen

  1. “En als je toch bezig bent, beste heer Bomans, hijs dan gelijk even die regenboogvlag.”

    Ja Godfried, hijsen die vlag!

    : ]

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top