Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Hogeschool mag student wél vragen om geprint werkstuk’

Gepubliceerd: 26 May 2016 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen mogen aan studenten vragen werkstukken te printen, waarmee de studenten dus kosten moeten maken. Dat wordt duidelijk nadat hogeschooljuristen het hebben uitgezocht.

De studentenraad (studentengeleding van de medezeggenschapsraad, sgmr) is tegen het printen van werkstukken omdat dat niet duurzaam is en de studenten ermee voor extra kosten komen te staan. Met de wet in de hand dacht de studentenraad onder verplicht printen uit te komen.

Kosteloos alternatief

In de wet staat dat het collegegeld de enige geldelijke bijdrage is die verplicht kan worden gesteld. Een student heeft recht op voorzieningen om de studie te volgen en hoeft daar niet extra voor te betalen. En als er een bijdrage wordt gevraagd voor iets dat verplicht bij de opleiding hoort, moet de school een kosteloos alternatief aanbieden; digitaal inleveren is zo’n alternatief voor een geprint exemplaar.

De hogeschooljuristen stellen daarentegen dat de wet het heeft over een alternatief voor een buitenlandse stage, en niet over kopieën of prints. ‘Het inleveren van een papieren werkstuk (hardcopy) is de standaard. Ten behoeve van de plagiaatcontrole is het uploaden van het digitale werkstuk geïntroduceerd.’

Inleverstandaard

Volgens de juristen suggereert de sgmr ten onrechte dat het uploaden de ‘inleverstandaard’ is en dat daarmee een papieren versie overbodig is. ‘Zolang docenten papieren werkstukken nakijken en daarop hun feedback en beoordeling plaatsen, moeten die papieren werkstukken (al dan niet gedigitaliseerd) voor de verantwoording (door de onderwijsinspectie en de accreditatieorganisatie) worden bewaard.’

Afschaffen van de papieren versie kan niet, tenzij – stellen de juristen – ‘de opleiding helemaal overgegaan is op een gedigitaliseerde werkwijze, waarbij bijvoorbeeld feedback c.q. beoordelingsinformatie niet meer op papier worden bijgeschreven maar via (digitale) beoordelingsformulieren’.

Reguliere studiekosten

In de ogen van de HR maakt het printen van werkstukken deel uit van de reguliere studiekosten. Het ministerie van OC&W is diezelfde mening toegedaan. Woordvoerder Michiel Hendrikx: ‘Studenten worden geacht zelf de kosten van een aantal onderwijsbenodigdheden te dragen, zoals de kosten van boeken, syllabi en (digitale) leermiddelen, materialen en bepaalde kosten verbonden aan practica (bijvoorbeeld een veiligheidsbril en een laboratoriumjas). Kosten voor hardcopy van werkstukken vallen in deze categorie.’

Maar, stelt Hendrikx: ‘Het is het beste als de instelling er samen met de studenten uitkomt.’

Jos van Nierop

‘Niet meer van deze tijd’
‘Tja, als dit de wet is, is dat jammer’, reageert Brian van der Sluijs, voorzitter van de studentenraad. ‘Dan zullen we op een andere manier moeten zorgen dat je niet meer hoeft te printen.’ Want dat de studentenraad zich niet bij deze ‘afwijzing’ neerlegt, is voor Van der Sluijs een zekerheid.De studentenraad denkt de brief die minister Bussemaker vorig jaar aan hoger onderwijsinstellingen over het onderwerp stuurde anders te kunnen interpreteren dan de hogeschooljuristen nu doen. Dat wil de studentenraad nu verder uitzoeken.‘Waarom hardcopy de standaard is, begrijp ik niet’, verzucht hij. ‘En er staat dus ‘zolang docenten papieren werkstukken nakijken…’. Eigenlijk moet dan het personeel worden omgeschoold! Dit is niet meer van deze tijd: de meeste studenten werken alleen met laptop en telefoon, verder heb je niks nodig.’Net zoals in het echte leven, weet Van der Sluijs (student vastgoed en makelaardij) sinds zijn stage. ‘We moesten een masterplan inleveren voor de bouw van een kantoor, kosten 5 miljoen euro. Dat plan heb ik gemaild, er kwam geen papier aan te pas.’ Wet of geen wet, de studentenraad hoopt dat het collegebestuur met een plan komt hoe hardcopy van de Hogeschool Rotterdam gaat verdwijnen.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to ‘Hogeschool mag student wél vragen om geprint werkstuk’

  1. Dit valt me tegen van Profielen. Het komt nu over alsof een rechter o.i.d. uitspraak heeft gedaan over de zaak en een beslissing heeft genomen. Maar niets is minder waar. Dit is slechts de interpretatie van de Hogeschool juristen, niet echt een neutrale partij. Voor een site met de doelgroep studenten, komt Profielen verdacht weinig op voor deze studenten.

    “Het inleveren van een papieren werkstuk (hardcopy) is de standaard. (…)” Ja, dus? Het maakt niet uit wat de standaard is. Als de standaard is om mee te gaan op een buitenlandse reis, moet de student dit ook maar slikken en hiervoor betalen?

    De woordvoerder van het ministerie begrijpt er ook vrij weinig van. “Studenten worden geacht zelf de kosten van een aantal onderwijsbenodigdheden te dragen, zoals de kosten van boeken, syllabi en (digitale) leermiddelen (…) Kosten voor hardcopy van werkstukken vallen in deze categorie.” Studenten zijn absoluut niet verplicht om boeken, syllabi of (digitale) leermiddelen te betalen, zoals de Hogeschool juristen weten, nadat ze hier op zijn gewezen door studenten. Vorig jaar nog werden studenten verplicht te betalen voor de management game “The Fresh Connection”. Hierover is geklaagd en uiteindelijk is de Hogeschool er ook achter gekomen dat dit niet mag worden gedaan. In dit jaar zijn deze kosten niet meer verplicht. Als de woordvoerder zegt dat de kosten voor printen in dezelfde categorie vallen neem ik aan dat we per direct niet meer hoeven te printen?

    Brian, knul, pak ze. Ze hebben geen poot om op te staan. De Hogeschool is niet vies van gemene (en illegale!) spelletjes. Kijk maar naar de uitspraak van de rechter over het BSA in het tweede jaar.

  2. Dit is weer typisch een geval van het is de standaard dus het is maar zo.. Beetje conservatief HR.. Meegaan met de tijd is weer niet weggelegd voor jullie. Behalve dat er regelmatig geklaagd wordt over ICT voorzieningen, is dit een net zo groot hekelpunt van de studenten aan de HR.

    Ik eis volgende keer ook dat alle feedback die ik krijg op werkstukken, mail correspondentie en overige communicatie hardcopy bij mij thuis wordt bezorgd door de betreffende docent.

  3. @Karel Anker

    Zou je met terugwerkende kracht de kosten voor management game ‘The Fresh Connection’ kunnen terugvorderen bij de Hogeschool? Kan me toch zomaar 50 Euroknallers opleveren.. 🙂

  4. Het word tijd dat het papier verdwijnt van de Hogeschool. De studenten moeten al belachelijk veel printen, terwijl tegenwoordig gewoon alles op de computer gedaan wordt.

    Maar moet je eens kijken hoeveel de docenten moeten printen.. of de examens die iedere keer geprint wordt. Duizenden a4tjes…

    Er valt nog veel te behalen! Brian, succes!

  5. Het is 6 juni zover, inleveren van je scriptie. Dat het op een usb/cd-rom en digitaal moet, het zij zo. Maar dat het vervolgens ook nog eens DRIEMAAL hardcopy ingeleverd moet worden, wekt bij mij een flinke dosis agressiviteit op. Buiten je scriptie – dat waarschijnlijk tussen de 50 en 100 pagina’s is, als het niet meer is in totaal – dien je ook je PvA, stageplan, portfolio SLC, een showcase en een aantal formulieren in te leveren. ZIJN ZE HELEMAAL KNETTER POTVERDRIE.

    In totaal schat ik dit als zo’n 500 pagina’s per student dat zeer waarschijnlijk gratis zal worden geprint op school – ik ga er ten slotte niet voor betalen!!! Vermenigvuldig dit aantal maal het aantal afstudeerders, pak ‘m beet 30, en je krijgt een mooi aantal. Zo zullen er dus circa 15.000 a4’tjes doorheen gejast worden, flink wat cartridges en een hele hoop nietjes, mapjes en paperclips. Bedankt HR voor het financieren hiervan. Het liefste zou ik het nog 14 keer printen, om jullie zo in te laten zien dat dit belachelijk is.

    Groetjes.

  6. @Wouter V, sterker nog, dit moet je VIJFMAAL printen. Zoals je zei, driemaal voor school maar daarnaast ook nog eenmaal voor het bedrijf en eenmaal voor jezelf. Volgens jouw berekening komt het totaal dan op 25.000 A4’tjes! En dit is nog maar per opleiding.

    Ik raad dan ook iedereen die grote aantallen moet printen aan dit te doen in de bibliotheek van het STC/RMU op de tweede verdieping. Hier kan gratis, zelfs in kleur, worden geprint! Dit trucje heeft mij gigantisch veel kosten bespaard gedurende de jaren die ik aan de Hogeschool heb doorgebracht.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top