Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, moet ik die stonede student aanspreken?

Gepubliceerd: 21 September 2016 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Tosca Sel Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Lieve Tosca,

In een van mijn klassen zit een jongen die altijd stoned is. Ik herken het, want ik rook zelf ook het een en ander. Nou vind ik het nog niet eens zo erg dat hij stoned naar de les komt, maar wel dat ik hem zie afglijden. Hij begon veelbelovend aan z’n opleiding, maar dit jaar begint ie met een achterstand en de kans op een diploma wordt steeds kleiner. Kan ik hem hierop aanspreken of moet ik dat overlaten aan anderen die dichter bij hem staan?

Groet,
David Blowie

Tosca met een telefoon

Lieve David,

Volgens mij ben jij juist de aangewezen persoon om deze student aan te spreken. Jij herkent zijn gedrag en ziet wat voor invloed het op z’n studieresultaten heeft. Dat is toch een heel ander perspectief dan bijvoorbeeld z’n moeder of een vriend die zich zorgen maakt. Een goede basis voor een volwassen gesprek.

Je kunt eigenlijk vrij simpel vertellen wat je ziet en daarna vragen of ie een beetje lekker gaat. Uit ons grote (on)geluksonderzoek blijkt dat studenten die een halfjaar of meer studievertraging hebben, vaker depressieve klachten rapporteren. Het is dus goed om hier alert op te zijn. Misschien zit je student ergens mee en zoekt hij een middel om de werkelijkheid wat minder hard te maken of is het zelfmedicatie voor gediagnosticeerde ADHD.
Het is sowieso goed om de ‘gevaren’ van blowen even te bespreken. Nou ga je er niet direct dood aan (hoewel stoned door de stad fietsen nog wel een opgave kan zijn) maar dagelijks gebruik zorgt wel voor veranderingen in de hersenen. Zo hebben gebruikers een slechter geheugen en kunnen ze minder goed plannen. Ook kan het leven ze vaak wat minder schelen. Wanneer ze stoppen, functioneren hun hersenen na vier weken meestal weer normaal.

Spreek je zorgen uit en vraag of je hem misschien ergens mee kunt helpen. Soms is een kop koffie genoeg om iemand een nieuw perspectief te geven, soms is er meer hulp nodig. Schakel dan een studieloopbaancoach of decaan in. Zij weten wel hoe het verder moet.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl. Je kunt ‘Lieve Tosca’ om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een tweewekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top