Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Niet op de Mont Blanc, toch geslaagd!

Gepubliceerd: 13 July 2016 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ken je het verhaal van de studenten die naar de top van de Mont Blanc gingen om een promo-filmpje op te nemen voor de Rotterdam Business School (RBS)? Ze gingen niet, want het was er door lawinegevaar levensgevaarlijk. Wel beklommen ze twee andere bergtoppen. Hun promofilm is na de zomer af.

Expedition 4810

Eind juni vertrokken HR-student Jort van Dalen en cameraman Fernando Lasso naar Chamonix, een stadje aan de voet van de Mont Blanc in Frankrijk. Ze wilden met een RBS-vlag naar de top om voor het vak projectmanagement een promofilmpje voor de RBS op te nemen. Het filmpje moest passen bij het thema ‘overtref jezelf’.

Goede gids
Het was een wild plan voor de twee ongetrainde klimmers. De jongens strikten gids Jelle Staleman die hen de basics van het klimmen bij zou brengen voordat hun tocht naar de top van de hoogste berg van west Europa begon. De reis liep iets anders dan gepland. Na trainingen om de berg veilig te kunnen beklimmen, gooide het weer roet in het eten.

Vlak voor vertrek zag Jort de bui al hangen: ‘We hielden het weer al een paar weken goed in de gaten en hadden al gezien dat er veel neerslag was gevallen. En neerslag op die hoogte is sneeuw. Toch leken de passen nog goed begaanbaar, dus we gingen. Eenmaal daar bleek de sneeuw voor prachtige plaatjes te zorgen, maar ook voor lawinegevaar. Tijdens de trainingen met de gids zagen we de schuivende sneeuw in de verte vallen. Indrukwekkend, maar ook levensgevaarlijk.’

Lawinegevaar
Een paar dagen voordat de studenten aan hun tocht zouden beginnen, verslond een lawine een gids en een paar klimmers. Hun gids besloot het zekere voor het onzekere te nemen en de klim naar de top van de Mont Blanc te cancelen. Jort: ‘We waren wel teleurgesteld: de naam en de reputatie van de Mont Blanc trokken ons. Maar we wisten dat we op avontuur gingen. En een avontuur is alleen een avontuur als je van tevoren niet weet waar je eindigt. Gelukkig waren er daar genoeg andere toppen te beklimmen.’

Al snel werd er dus een alternatief plan gemaakt: de groep zou eerst La Tour Ronde bedwingen om daarna de Arête des Cosmiques mee te pakken. Het alternatieve plan beviel achteraf supergoed. Jort: ‘Deze klimmen bleken veel gaver. We moesten nu ook rotsklimmen, abseilen en aan de slag met stijgijzers en ijsbijlen. Al deze technieken hadden we pas net geleerd en nu moesten we ze in de praktijk brengen, omdat we anders niet boven zouden komen. Het was een steile leercurve, maar wel heel leuk!’


Promofilmpje

Nu Jort weer terug is op zeeniveau en alle beelden van de klim zijn geschoten, wordt er hard aan het promofilmpje gewerkt. Het moet voor het begin van het nieuwe collegejaar af zijn.

Tosca Sel

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top