Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Numerus fixus: eigen student eerst, vindt oppositie

Gepubliceerd: 9 November 2016 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opleidingen met een studentenstop kunnen Nederlandse studenten geen voorrang geven op Europese studenten, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Een deel van de oppositie is niet overtuigd.

Is het wel zo eerlijk dat Nederlandse en buitenlandse studenten evenveel kans maken bij een opleiding met een numerus fixus, vroeg Kamerlid Harm Beertema (PVV) zich af. Moet een Nederlandse student niet gewoon voorrang krijgen?

Hij diende hierover een motie in. De Tweede Kamer had toch al moeite met de studentenstops die technische universiteiten aankondigden. Sommige fracties vonden het bovendien vreemd dat Nederlandse studenten straks worden afgewezen terwijl buitenlandse studenten wel een plek krijgen. Onder meer de SP, het CDA en de SGP stemden gisteren voor de PVV-motie.

Te makkelijk

Minister Bussemaker had deze motie ontraden tijdens het debat over de onderwijsbegroting. Ze benadrukte het belang van internationale studenten, die universiteiten geld opleveren en daarnaast helpen de international classroom vorm te geven.

Het CDA nam geen genoegen met dat antwoord. Drie op de vier buitenlandse studenten vertrekken na afstuderen weer uit Nederland. Kun je hun plaatsen dan niet beter reserveren voor Nederlanders?  Dat vond de minister te makkelijk gedacht. “Ik denk niet dat werkgevers er blij mee zouden zijn als wij geen plekken meer zouden hebben voor buitenlandse studenten”, zei ze.

Ontmoedigen

In een aanvullende brief aan de Tweede Kamer legde ze bovendien uit dat een voorkeursbehandeling eigenlijk niet kan: wettelijk gezien mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen EU- en Nederlandse studenten. Wel zou een universiteit studenten van buiten Europa kunnen ontmoedigen met hoge collegegelden, gaf ze toe.

Toch bleek uit haar antwoorden dat ze het al met al geen goed idee vindt om buitenlandse studenten te weren. Een meerderheid van de Kamer is het met haar eens. Twee jaar geleden had de SP ook al vragen gesteld over dit onderwerp en het kabinet volgde toen dezelfde koers.

Daarbij verwees het naar eerder onderzoek van het Centraal Planbureau waaruit bleek dat er maar verrassend weinig buitenlandse studenten in Nederland hoeven te blijven voor een positief effect op de economie. Nederland maakt ‘winst’ op buitenlandse studenten.

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top