Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Toch geen hogere ov-boetes voor vergeetachtige oud-studenten

Gepubliceerd: 17 June 2016 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jaarlijks vergeten tienduizenden oud-studenten hun ‘studentenreisproduct’ op tijd van hun ov-chipkaart te halen. Het kabinet wilde de boete fors verhogen, maar ziet daar onder druk van de Tweede Kamer toch vanaf.

Afgelopen najaar kondigde het kabinet aan dat de boetes omhoog zouden gaan van 97 naar 150 euro per halve maand. Dat is veel geld, zeker als je de boete een paar keer achter elkaar krijgt. Ter vergelijking, fietsen zonder licht kost 55 euro.

Expres doorreizen

Het kabinet redeneerde dat te veel oud-studenten expres doorreizen met een verlopen kaart. Een nieuw ov-abonnement is voor reizigers op lange trajecten immers duurder dan de boete.

Maar onder meer de VVD en de PvdA waren niet overtuigd. Veel studenten vergeten gewoon om hun kaart stop te zetten en zijn helemaal niet kwaadwillend. Waarom zou je die meteen zo hard willen raken? Maak er geen melkkoe van, zeiden hun woordvoerders in de Tweede Kamer.

26.000 studenten

Afgelopen september liepen ruim 26 duizend oud-studenten tegen de boete aan. Ongeveer de helft van hen kreeg die voor het eerst. In 2014 en 2015 betaalden ze zo’n 56 miljoen euro aan boetes en stond er voor 41 miljoen aan onbetaalde vorderingen open.

Allerlei alternatieven werden verzonnen. Studentenvakbond LSVb pleitte voor een stapsgewijze verhoging: eerst een kleine boete en dan een steeds hoger bedrag. Deskundigen van de TU Delft stelden dat je verlopen chipkaarten op een zwarte lijst zou kunnen zetten.

Berichten niet gelezen

Onder druk van de Kamer beloofde minister Bussemaker van Onderwijs dat ze zou uitzoeken hoeveel mensen bewust misbruik maken van hun verlopen reisrecht. Dat zijn er niet zo veel, blijkt nu. Minder dan tien procent van de studenten vertoont ‘strategisch gedrag’. De rest heeft de berichten van DUO niet gelezen, heeft niet goed begrepen wat ze moet doen om het reisrecht stop te zetten, of is onjuist geïnformeerd.

Bussemaker heeft daarom besloten de boete voorlopig niet te verhogen. ‘De goeden mogen niet onder de kwaden lijden’, laat ze weten. ‘De overgrote meerderheid van de net afgestudeerden handelt te goeder trouw, en is hooguit wat laks.’

Betere communicatie

DUO gaat samen met de studentenorganisaties kijken hoe de communicatie beter kan. Is dat gelukt, maar neemt het misbruik niet af, dan blijft boeteverhoging ‘een reële optie’ voor de minister.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Toch geen hogere ov-boetes voor vergeetachtige oud-studenten

  1. Ik had tussentijds mijn studiefinanciering stopgezet, omdat ik wist dat ik langer over mijn studie zou doen en het geld later beter kon gebruiken. Helaas was ik niet op hoogte dat je het abonnement zelf moet afsluiten en na anderhalve maand kwam ik er dus achter met een boete van 3×97=291 euro. Het was mijn eigen domme fout, maar ik had totaal niet in de periode gereisd. Dat kan je terugzien in je historie en dat weet de overheid ook maar al te goed. Hoe moeilijk kan het zijn om dit na te gaan en een hogere boete te geven aan studenten die ermee reizen. Volgens dit artikel zijn er 23400 leerlingen die buiten hun weten om een boete krijgen, dan weet je toch dat iets niet helemaal goed gaat?

  2. Ik ben direct na afstuderen begonnen met werken. Het eerste half jaar heb ik de reis naar en van mijn werk met het openbaar vervoer gedaan. Ik heb bewust mijn studenten-ov niet stopgezet.

    Van mijn werk kreeg ik een mobiliteitsbudget; ongeveer 600 euro per maand. Het niet stopzetten van mijn OV heeft mij per maand 192 gekost. Ik heb dus een half jaar goed verdiend aan de studenten-ov en ik behield de mogelijkheid doordeweeks onbeperkt te reizen.

    Waarom zet de overheid de studenten-ov kaart zelf niet stop als iemand afstudeert, dan worden al deze problemen voorkomen. Mensen met goede bedoelingen verliezen er geen geld op en mensen met slechte bedoelingen kunnen er niets aan verdienen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top