Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vijf tips voor mbo’ers op het hbo

Gepubliceerd: 14 November 2016 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Toen Michèle Trilsbeek van het mbo naar het hbo doorstroomde, had ze het niet makkelijk. Ze haalde onvoldoendes en de moed zakte haar in de schoenen. Ondertussen heeft ze haar draai gevonden en deelt ze haar vijf beste tips voor mbo’ers die nu op het hbo zitten.

Portret van Michele Trilsbeek

Michèle: ‘Als beginnend student is het eerste jaar op een nieuwe school altijd spannend. Of je nou van het vwo, de havo of van het mbo afkomt: je begint allemaal hetzelfde. Ik weet hier als ervaringsdeskundige alles van. Ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding communicatie en heb een hoop onzekerheden gekend: ik haalde mijn eerste tentamens niet en werd ingedeeld in groepjes waarin ik voor mijn gevoel alles alleen moest doen. De moed zakte mij toen in mijn schoenen.

Als ik erop terugkijk, kan ik zeggen dat ik veel heb geleerd. En ik geef je mijn vijf beste tips voor oud-mbo’ers, waardoor het schoolleven op het hbo je mee gaat vallen.

Tip 1 – Voorsprong
Houd altijd in je achterhoofd dat je eigenlijk al een dikke vette voorsprong hebt op je medestudenten. Zo heb je al veel ervaring op het gebied van presentaties geven en weet je precies hoe je opdrachten moet vormgeven.

Tip 2 – Plannen, plannen en nog eens plannen
Plannen is het toverwoord op het hbo en daarvoor heb je een agenda nodig. Dat hoeft er niet meer een te zijn van € 15,- waar iedere vriend(in) iets leuks in mag schrijven, kies er gewoon eentje waar jij het overzicht in kunt bewaren. Houd jezelf strak aan de planning, want als je eenmaal achterloopt, blijf dat vaak zo.

Tip 3 – Neem je verantwoordelijkheid
Neem je eigen verantwoordelijkheid tijdens het werken in groepsverband. Als het even niet zo lekker loopt is dat helemaal niet zo erg, maar zorg dat je het overzicht bewaart. Omring jezelf met de juiste mensen. Kies niet alleen de mensen met wie je goed kunt opschieten, maar ook de mensen die het beste in jou naar bovenhalen.

Tip 4 – Bij twijfel, vraag het
Zeker aan het begin van je opleiding zijn er vaak nog veel onduidelijkheden. Je moet wennen aan de nieuwe manier van werken, andere programma’s en het niveau. Dat is helemaal niet gek, dus vraag liever te veel dan te weinig.

Tip 5 – Tentamens
Wees niet bang voor tentamens. Als je de stof goed hebt doorgenomen, is het appeltje-eitje. En iedereen moet er even voor zitten hoor, ook al zeggen ze van niet.

Ik hoop dat ik je met deze vijf tips net een beetje meer op je gemak heb weten te stellen. Het valt allemaal mee zolang je alles maar goed bijhoudt. En voor je het weet, ben je afgestudeerd. Succes!

Michèle Trilbeek studeerde modehandel aan het mbo. Toen ze haar diploma had gehaald, vond ze zich nog te jong om te werken en merkte ze dat ze meer kennis nodig had om de beroepen die zij leuk vond uit te oefenen. Nu is ze een communicatiestudent met passie voor mode die graag schrijft, maar hier nog niet zoveel ervaring mee heeft. Om daar verandering in te brengen volgt ze de minor crossmediale journalistiek en voor haar opleiding schreef ze dit artikel.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top