Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Column Bart Siebelink: Test je mentaliteit

Gepubliceerd: 9 February 2017 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Bart Siebelink Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nieuwe relatie? Bespaar jezelf dan een hoop tijd, gedoe en toekomstige beteuternis door nu reeds te ontdekken of jullie samen een toekomst hebben. Het toverwoord luidt Mentality!

Foto van Bart Siebelink

Ga allebei naar motivaction.nl en doe de mentality-test. Dan weet je in een klap of je qua normen en waarden op dezelfde lijn zit. Want als het op dat front niet botert, gaat de (seksuele) klik tussen jullie dat echt niet compenseren.

De test is trouwens ook geschikt voor je andere vriendschappen, studie- en werkrelaties.

Wat voor stellingen kun je verwachten? Voorproefje:

– Ik voel me vooral gelukkig als ik geld kan uitgeven.
– Ik wil mezelf graag nuttig voelen en dingen voor anderen doen.
– Ik heb liever tijdelijk werk dan een vaste baan zodat ik mijn vrijheid kan behouden.
– Ik streef vooral naar financiële zekerheid.
– Ik vind dat ik pas mag genieten als ik het verdiend heb.

Dat soort dingen, maar ook wat zwaardere overtuigingen, zoals:

– Ik voel me door de samenleving in de steek gelaten.
– Alles verandert te vaak en te snel.
– Ik hou van een georganiseerd en regelmatig leven.
– Immigranten dragen veel bij aan de Nederlandse cultuur.
– Als je mensen te veel vrijheid geeft, nemen ze het er maar van.

Boeiend nietwaar? Inmiddels hebben al meer dan een miljoen mensen deze test gedaan. Nu blijken de antwoorden van al die mensen steevast consistente patronen te laten zien in de vorm van acht verschillende mentaliteiten. Laat ik ze hier in het kort noemen, schrik niet van de namen. Die zijn een beetje ingewikkeld, waardoor je ze niet meteen onthoudt.

Met de kennis van nu snap ik waarom ik me nooit thuis heb gevoeld tussen de nieuw-conservatieven van de roeiclub.

Je hebt allereerst de Traditionele Burgerij die je herkent aan de zware eikenhouten meubels vol met lijstjes van kinderen en kleinkinderen. Dan is daar de Moderne Burgerij voor wie niets belangrijkers in het leven bestaat dan het hebben van een gezin. Je herkent ze aan hun Labradoodle en Ikea-klassiekers. Vervolgens de Opwaarts Mobielen; materialistische gladjanussen die zich vooral identificeren met dure merken en gadgets. Dan heb je nog de Postmaterialisten die kennis en idealisme belangrijk vinden. Dus veel boeken, klassieke muziek, lekker links, dat type. Volgende groep zijn de Gemaksgeoriënteerden, zeg maar gewoon rokende Tokkies zonder maatschappelijke betrokkenheid of verantwoordelijkheidsgevoel. Dan zijn er de prestatie- en statusgerichte Nieuw Conservatieven, de Postmodern Hedonisten (altijd op wereldreis) en de Kosmopolieten (wereldburgers die niet zijn te vangen in een of ander dogma).

Met de kennis van nu kan ik terugblikkend volledig snappen waarom ik me in mijn studententijd nooit thuis heb gevoeld tussen de nieuw-conservatieven van de roeiclub. Of waarom ik niet de maatschappelijke actiebereidheid deelde van al die postmaterialistische proteststudenten die zich overal tegen moesten afzetten.

Mentaliteit blijkt een betere voorspeller te zijn voor het gedrag van burgers en consumenten dan de aloude stoffige criteria van het Sociaal en Cultureel Planbureau zoals ‘opleidingsniveau’ en ‘inkomensklasse’.

Natuurlijk is de test niet ontwikkeld om de slaagkans van vriendschappen en relaties in te schatten, maar je kan hem er prima voor gebruiken. Eigenlijk hoort deze test bij je algemene vorming. Kortom: aarzel niet langer en doe er je voordeel mee!

Dit is een docenten-wisselcolumn.
Bart Siebelink is docent Text aan de Willem de Kooning Academie.
Hij deelt deze column met Bart Bijl (lerarenopleiding Nederlands).
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top