Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat doe jij nou? Na 45 jaar…

Gepubliceerd: 19 January 2017 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Wat doe jij nou? Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ballonnen op de begane grond in het paviljoen! Er is een borrel. Eén persoon staat vandaag centraal: ICT-medewerker Leo van Elderen. Na 45 jaar neemt hij vandaag officieel afscheid van de Hogeschool Rotterdam.

Vijf-en-veertig jaar!

‘Ja, december 2018 gaat mijn pensioen pas officieel in, ik maak nu gebruik van een levensloopregeling. Begin jaren zeventig heb ik eerst nog anderhalf jaar in het bedrijfsleven gewerkt als kantoormachinemonteur, maar daarna kwam ik op de Sociale Akademie (een van de voorgangers van de HR) op de dependance aan de St. Jobshaven. Daar hadden ze iets heel moderns: een video-installatie, dat was een heel grote kist. Ik moest ‘m installeren en bedienen. Later in de nieuwbouw van de Sociale Akademie deed ik daar ook het beheer en onderhoud van het gebouw en de repro-afdeling en ook de inkoop.’

Computers waren er niet…

‘Nee. Op een gegeven moment begon ik thuis met een kastje dat je kon aansluiten op het scherm van een zwart-wit-tv. Er kwam later op school één computer en die werd gebruikt door de directiesecretaresse; als zij ziek was, kon ik erachter gaan zitten. Ik was verder de enige die ermee overweg kon. Later kwam er een netwerk en het secretariaat van elke studierichting kreeg een computer; dat was wel genoeg dachten ze. Weer later werd ik fulltime ICT’er en ging ik voor alle personeelsleden die er kwamen de directory’s en menu’s maken; allemaal handmatig.’

Nog later kwamen er heel veel printers. De namen van die printers komen toch van jou?

‘Het idee om de printers op de HR de naam van een meer te geven kwam niet van mij, maar ik heb het wel uitgevoerd. We hebben er een puzzelwoordenboek bij gepakt waarin heel veel namen van meren staan. Er was op een gegeven moment ook een Leomeer; dat is een verzonnen meer, door iemand anders bedacht. Die printer is inmiddels versleten en bestaat niet meer…’

Al die internationale meren hebben dus niets met je reislust te maken…

‘Nee. Maar reizen doe ik wel heel graag. Al m’n vrije uren spaarde ik op zodat ik in de winter extra lang op vakantie kon. Ik ben in Afrika, Midden-Amerika en heel vaak in Azië geweest. Met een klein rolkoffertje, en zonder vooraf hotels te boeken. Zaterdag ga ik weer, ik ga negen weken door India trekken. Twee of drie dagen op één plek en dan heb ik het wel weer gezien en ga ik verder. Tempels bekijken, bijzondere musea. En als je alleen rondreist, kom je ook vaak mensen tegen die hun huis of bedrijf willen laten zien of tips geven waar je naartoe moet gaan.’

En na die negen weken?

‘Dan wil ik een campertje kopen waarmee ik door Europa ga rijden, een paar maanden of zo. En in de winter zal ik weer de zon opzoeken; ik hou niet van regen en kou.’

Ben je blij dat het werken erop zit?

‘Ja. Maar het is wel een vreemde gewaarwording. Ik word ’s ochtends om dezelfde tijd wakker als eind vorig jaar toen ik nog wel werkte. Maar nu hoef ik niets meer. In m’n hoofd zitten trouwens nog wel de klussen op de HR die nog niet opgelost zijn, maar dat zal wel slijten. Het was ook raar toen we eind vorig jaar met collega’s spraken over wat er deze zomer qua interne verhuizingen allemaal moet gebeuren. Daar zit je dan over mee te praten, terwijl je er komende zomer niet meer bij bent. Tja, dan wil je je er toch niet meer echt mee bemoeien; zo word je langzamerhand een beetje een buitenstaander…’

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Wat doe jij nou? Na 45 jaar…

  1. Ahhh, Leo, wat een bijzonder hulpvaardige en aimabele man. Erg veel aan gehad in mijn lange jaren HR.

  2. Leo weg….dat wist ik niet. Stond altijd voor ons klaar en ieder ICT probleem was zo opgelost. Veel mooie, welverdiende “reis” jaren toegewenst!

  3. Bedankt voor alles Leo! Altijd behulpzaam en mee willen denken. Geniet van je pensioen.

  4. heel veel plezier en geniet van de vrijheid. Ik zal je zeker missen. Je bent altijd behulpzaam geweest en ben altijd goed geholpen door jou. Laat nog wat je horen he:))

  5. Leo was binnen de hectiek van niet-meewerkende printers en pc’s een rots in de branding. Ik zal de bespiegelende gesprekjes op de gang missen!

  6. Sluit me geheel aan bij voorgaande reacties over hulpvaardig en altijd tijd voor je maken. Geniet heerlijk van je reizen en al het moois dat op deze aardkloot te vinden is.

  7. Leo,

    Door omstandigheden zit ik nu thuis, maar wel achter de laptop te emailen. Dank voor alles.

    Tjerk Jouwstra

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top