Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Drie ton voor Open Data

Gepubliceerd: 4 October 2011 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Honderden studenten werkten er al aan mee en nu krijgt de hogeschool subsidie voor twee onderzoekers om het verder uit te werken: het Rotterdam Open Data-project begint vaart te krijgen.

De Stichting Innovatie Alliantie (SIA) heeft de hogeschool drie ton gegeven om te onderzoeken hoe ambtenaren van de gemeente Rotterdam kunnen inspelen op de toenemende vraag naar data, zo meldt de hogeschool. ‘Het gaat erom dat we de gemeente ondersteunen bij het vrijgeven van data’, zegt Peter Conradie, die samen met Judith Lemmens na de zomervakantie is begonnen aan het onderzoek.

Het doel van de onderzoekers is om in twee jaar tijd een werkend prototype te hebben. ‘Dan zijn de gegevens van de gemeentelijke diensten makkelijk bereikbaar zodat geïnteresseerden ze kunnen gebruiken.’

Het draait hier allemaal om de gigantische hoeveelheden (digitale) informatie waar de overheid over beschikt. ICT-specialisten kunnen die informatie inzichtelijk maken door bijvoorbeeld slimme verbanden te leggen tussen verschillende databases. Zo beheert de gemeente informatie over uiteenlopende onderwerpen als bruggen, parkeergarages, de volksgezondheid, wegen of lantaarnpalen.

Gezonde fietsrouteplanner
Vorig schooljaar hebben 350 studenten van de HR al bewezen dat er met die data interessante applicaties ontwikkeld kunnen worden. Ze bedachten en ontwikkelden verschillende testapplicaties, zoals actuele verkeers- en parkeerinformatie op je telefoon, of een gezonde fietsrouteplanner, op basis van onder andere CO2-uitstootgegevens en file-informatie van de gemeente. Ook dit jaar zullen weer tientallen studenten aan applicaties werken.

Uiteindelijk moet er een digitale structuur of architectuur (misschien is digitectuur een aardig woord) ontstaan die ervoor zorgt dat gemeentelijke data in een standaardformaat worden vrijgegeven, zodat burgers en bedrijven ermee aan de slag kunnen. Conradie, zelf afgestudeerd aan de HR-opleiding communication and multimedia design, gaat zich niet met de technologie van deze structuur bezighouden, maar vooral met de organisatie ervan.

Rotterdamse diensten als Gemeentewerken, de bibliotheek, het archief en dS+V werken al mee. ‘Het past ook wel bij een doe-stad als Rotterdam om het gewoon te proberen’, constateert Conradie.

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top