Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweehonderd vluchtelingen verliezen aanvullende beurs

Gepubliceerd: 11 April 2012 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vluchtelingstudenten dreigen hun aanvullende beurs kwijt te raken als ze niet kunnen bewijzen dat hun ouders overleden zijn of te weinig verdienen. Het zijn er minstens tweehonderd, denkt de stichting UAF.

Staatssecretaris Zijlstra wil de regels voor de studiefinanciering 'vereenvoudigen'. Studenten krijgen geen aanvullende beurs meer als hun ouders weigeren mee te betalen aan hun opleiding. Dat geldt ook voor studenten met onvindbare ouders, van wie het inkomen niet kan worden vastgesteld.

Extra lenen
Ten minste tweehonderd vluchtelingen worden de dupe van de nieuwe regels, schat de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF. Ze zullen extra moeten lenen. Daardoor zou hun totale studieschuld bij DUO meer dan vijftienduizend euro hoger kunnen uitvallen.

Voor vluchtelingstudenten met ouders in 'probleemlanden' is het erg lastig om officiële verklaringen te krijgen die bewijzen hoeveel hun ouders verdienen, zegt Albert de Voogd van UAF. Vaak zijn de ouders niet traceerbaar en als dat wel zo is, levert contact soms extra gevaar voor hen op.

Overlijdensattest
Ook als ouders overleden zijn, kunnen hun studerende kinderen dat niet altijd bewijzen. 'Ze kunnen zo'n overlijdensattest niet zelf ophalen in landen als Iran en Syrië en wie dat in hun opdracht doet, kan ook in de problemen komen. Toch heeft ook deze groep vluchtelingstudenten straks geen recht meer op een aanvullende beurs.'

Het UAF hoopt op steun van de Tweede Kamer, die de plannen van de staatssecretaris nog moet goedkeuren. 'Van vluchtelingstudenten kan onmogelijk worden verwacht dat zij de inkomensgegevens van hun ouders overleggen.'

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top