Cover nummer 142

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Hogeschool Rotterdam stapt af van vakantieafspraken FOKOR

Gepubliceerd: 13 June 2013 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws

De HR gaat vanaf 2014 de schoolvakanties van de ‘regio midden’ volgen. Dat heeft collegebestuurder Jan Roelof toegezegd aan de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad (pgmr).

‘Als jullie draagvlak hebben, maakt het mij niet uit’, aldus Roelof. Daarmee wordt afgestapt van de adviezen van FOKOR (Federatie van Onderwijskoepels en Openbaar Onderwijs Rotterdam) die de hogeschool nu volgt. De FOKOR-vakantieregeling dupeert volgens de pgmr steeds dezelfde docenten en andere medewerkers, met name degenen die buiten Rotterdam wonen en afhankelijk zijn van de schoolvakanties van hun kinderen. Problemen doen zich vooral voor bij de herfst- en/of de februarivakantie.

Zelfde collega’s met een probleem
‘In eerste instantie ging  het om één week en ook niet ieder jaar, maar de laatste jaren werd het standaard één, maar vaak twee weken. Dat was niet meer te verkopen’, aldus pgmr-voorzitter Anneke Kistemaker.

Medewerkers kunnen in hun planningsgesprek overigens wel afspraken maken over het opnemen van vrije dagen buiten de vastgestelde vakanties. ‘Maar’, stelt Ghisla Hermens, pabo-docent en pgmr-lid, ‘in de praktijk zeggen onderwijsmanagers dat het onderwijs er niet onder mag lijden. Dus dan heb je toch een probleem.’

Drie weken meivakantie
Hermens: ‘FOKOR zou zich daarom aan ‘regio midden’ moeten conformeren, die het ene jaar uitgaat van de schoolvakanties van ‘regio zuid’ en het andere jaar van ‘regio noord’. Maar dat doen ze niet.’ Dat met het volgen van regio midden juist de Rotterdamse medewerkers met schoolgaande kinderen de dupe zijn, bestrijdt Hermens. ‘Niet allemaal, en niet altijd. Tegenwoordig hebben veel basisscholen bijvoorbeeld drie weken meivakantie en dat staat echt niet in het FOKOR-rooster.’

Stage buiten Rotterdam
FOKOR adviseert het basis- en voortgezet onderwijs over de schoolvakanties zodat de leerlingen, in de meeste gevallen, op hetzelfde moment vakantie hebben. De HR heeft echter ook te maken met studenten en medewerkers die op andere momenten vakanties moeten of willen hebben. Veel studenten van de pabo en de lerarenopleidingen lopen ook buiten Rotterdam stage, en veel medewerkers wonen buiten Rotterdam en hebben kinderen die weer aan andere vakantieperiodes zijn gebonden. De kerstvakantie staat vast, maar andere vakanties verspringen steeds.

Komend studiejaar geldt de nieuwe afspraak nog niet maar vallen de vakantieregelingen van regio midden toevallig wel samen met die van FOKOR.

Jos van Nierop

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hogeschool Rotterdam stapt af van vakantieafspraken FOKOR

 1. Nou bedankt cmr lekker over nagedacht. Met dit systeem zijn Rotterdamse collega,s met kinderen op Rotterdamse scholen ieder jaar de dupe. Dus we gaan het over een aantal jaar weer wijzigen.

 2. Gaat dat ook voor de zomervakantie gelden. Dat zou pas echt een vooruitgang zijn voor de medewerkers!

 3. De CMR heeft hier inderdaad over nagedacht. al een aantal jaren zijn telkens dezelfde collega’s “de dupe” en we vonden dat het tijd werd daar verandering in te brengen. De werk- en verlof regeling (zie HINT) geeft duidelijk aan dat medewerkers een aanvraag in kunnen dienen om buiten student vakanties om verlof op te nemen. Dat moet wel tijdig gebeuren. Zie ook de CAO daarvoor. Dat nu een andere groep medewerkers hiermee te maken krijgt is vervelend, net zo goed als het vervelend was voor de collega’s die er tot nu toe regelmatig tegen aan liepen. Fokor heeft voor 2014 tot nu toe wel dezelfde weken als de regio midden. We hopen echt dat dit voorlopig eens zo blijft.
  De zomervakantie is een ander verhaal. Daar wijkt de HR door het blokken systeem altijd vanaf. Vandaar dat er daar de afspraak is dat men in een periode van 8 weken de 5 verlof weken kan opnemen. Zie ook hiervoor de regeling op HINT.

  Anneke Kistemaker

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top