Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen ‘boetes’ voor late inschrijving tentamen

Gepubliceerd: 13 March 2014 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onderwijsinstellingen mogen geen vergoeding vragen van studenten die zich te laat voor een tentamen inschrijven. Dat is wettelijk niet toegestaan, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer.

tentamen

Bij veel universiteiten en hogescholen moeten studenten zichzelf inschrijven voor een tentamen. Zijn ze te laat en willen ze toch tentamen doen, dan moeten ze een vergoeding betalen. In januari kwam een Leidse rechtenstudent in het nieuws die 225 euro moest betalen omdat ze een paar keer te laat was.

Minister Bussemaker heeft wel enig begrip voor zulke vergoedingen, blijkt uit haar antwoord op Kamervragen van partijgenoot Mohammed Mohandis (PvdA). Iedereen kan zich immers kosteloos inschrijven voor een tentamen en de vergoedingen zijn bedoeld om studenten alsnog de mogelijkheid te bieden tentamen te doen.

Dodelijke deadline
“Maar het in rekening brengen van dergelijke extra kosten is niet toegestaan op grond van de wet”, voegt ze daaraan toe. Universiteiten en hogescholen mogen geen ‘boetes’ opleggen als studenten te laat zijn met hun inschrijving. Wel mogen ze een deadline schrijven voor de inschrijving. Wie te laat is, moet op een later moment tentamen doen.

Behalve Mohandis keken ook anderen in de Tweede Kamer keek vreemd op van de tarieven voor late inschrijving. Het CDA was “verbijsterd”, de SP sprak van “onzin” en ook D66 en PVV wilden geen financiële sancties toestaan.

Het is niet de eerste keer dat de Leidse rechtenfaculteit met minister Bussemaker botst over de wet op het hoger onderwijs. Eerder overtrad de rechtenfaculteit de wet door oude studiepunten van trage bachelorstudenten te laten vervallen en hun ook geen nieuwe tentamenkans meer te bieden.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top