Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Helft studenten besteedt minder dan 28 uur aan studiepunt

Gepubliceerd: 8 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Achtentwintig uur studeren voor één studiepunt? Bij opleidingen als economie en rechten zijn studenten er meestal minder tijd aan kwijt, blijkt uit de jaarlijkse Studentenmonitor.

studiepunten

Bijna twintigduizend studenten beantwoordden de vragenlijst van onderzoeksbureau ResearchNed. Eén van de vragen ging over de studielast per studiepunt: hoeveel tijd besteden studenten aan hun vakken? Aan de universiteit heeft 52 procent minder tijd nodig dan ervoor staat (28 uur per ECTS). Slechts achttien procent zegt juist harder te moeten studeren.

Hbo’ers gaat de studie nog iets makkelijker af: 57 procent antwoordt minder dan 28 uur nodig te hebben om een studiepunt te behalen. Slechts zestien procent zegt daarentegen harder te moeten werken.

Hbo-rechten het makkelijkst
Aan de universiteit moeten studenten het hardst hun best doen in de studiesectoren landbouw, techniek en gezondheidszorg. Daarin besteedt ongeveer één op de vier studenten meer tijd per studiepunt. De ‘makkelijkste’ universitaire sectoren zijn onderwijs, economie, gedrag & maatschappij en rechten.

In het hbo ligt dat iets anders. Daar behoort onderwijs juist tot de zwaarste opleidingen, samen met taal & cultuur, landbouw en opleidingen in de gezondheidszorg. Bij hbo-rechtenopleidingen schijnt niemand langer te moeten studeren dan de 28 uur die voor één studiepunt staat.

Vooral aan de universiteit hoeven eerstejaars studenten minder hard te werken dan ouderejaars, blijkt uit de tabellen: 59 procent van de eerstejaars besteedt minder tijd per studiepunt, terwijl dat onder de ouderejaars slechts vijftig procent is. Dat verschil is in het hbo verwaarloosbaar.

Allochtone studenten werken harder voor hun punten, zowel in het hbo als wo. Slechts 45 procent zegt minder dan 28 uur per studiepunt te besteden, terwijl dit onder hun autochtone medestudenten 56 procent is.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Helft studenten besteedt minder dan 28 uur aan studiepunt

  1. duh, heeft iemand ooit die tijds-verantwoordingen gezien die in cursushandleidingen zijn opgenomen?? Alsof wij elke keer 3 uur voorbereiden aan een college…

  2. onderwijs en gezondheid op het hbo word ontiegelijk veel praktijk in gestopt. Lessen voorbereiden, uitvoeren en hierop reflecteren neemt veel tijd van mij in beslag.

  3. In de meeste gevallen ben je minder tijd kwijt dan het voorgeschreven aantal studie-uren
    Alleen was ik één keer veel meer tijd kwijt aan een module, omdat ik 100% goed moest hadden omdat ik zogenaamd in ”de herkansing zat.”

  4. Aangezien een groot aantal studenten voor de voldoende gaan, dat wil zeggen voor de 5,5, hoger maakt de meeste studenten niet zo veel uit, vind ik het ook logisch dat de meesten minder dan 28 per studiepunt besteden.

  5. Als iedereen die tijd daadwerkelijk zou gebruiken, zou iedereen bij wijze van spreken cum laude slagen. De kunst is om studenten tijdens de lessen te inspireren, zodat ze er meer tijd in stoppen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top