Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lero aardrijkskunde gelast Ghana-excursie af

Gepubliceerd: 9 December 2014 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vanwege de ebola-uitbraak in West-Afrika gaat de lerarenopleiding aardrijkskunde niet op excursie naar Ghana. De reis gaat nu naar Nepal.

Ghanareis Hogeschool Rotterdam 2009

Al in september viel de beslissing om de derdejaars excursie naar Ghana af te gelasten. Mieke Steenbruggen is coördinator bij de opleiding. ‘De afgelopen zeven jaar zijn wij met de derdejaars op excursie naar Ghana gegaan. Het is een belangrijk en verplicht onderdeel van de studie. Gelijk na de zomer zijn wij met onze directeur Rob Elgershuizen om tafel gaan zitten: moesten we wel of niet gaan?’

Op dat moment was de ebola-uitbraak in opbouw en waren de sterftecijfers nog niet zo hoog als op dit moment (eind november waren er volgens de WHO bijna 6.000 patiënten overleden). Ook had het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen negatief reisadvies voor Sierra Leone afgegeven. Steenbruggen: ‘Dat kwam pas in de week dat wij ons besluit hadden genomen. Maar tot op de dag van vandaag is er geen negatief reisadvies voor Ivoorkust en Ghana en heerst er in deze landen ook geen ebola.’

Ongewis
Waarom dan toch die belangrijke reis afgelasten? ‘Als je een groepsverantwoordelijkheid hebt, moet je het zekere voor het onzekere nemen. Het was september en we zouden in februari gaan. De situatie was ongewis; niemand kon zeggen of de uitbraak zich zou gaan verspreiden en Ghana ligt wel relatief dicht bij de ebola-landen Guinee, Sierra Leone en Liberia. We wilden geen risico lopen.’

Reizigersdiarree
De lerarenopleiding had ook een andere overweging. Steenbruggen: ‘Op elke reis wordt er wel iemand ziek. Reizigersdiarree noemen we dat. Als dat in Ghana zou gebeuren en er zou paniek over uitbreken in de groep, schiet je je onderwijsdoel voorbij met de excursie.’

Toen de beslissing was gevallen, moest razendsnel plan B in gang worden gezet. ‘Gelukkig hebben we een klein Nederlands bureau gevonden waar een antropologe werkt die ons goed begreep. Zij heeft ons geholpen bij het organiseren van de excursie naar Nepal. De tickets ernaartoe zijn duurder dan die naar Ghana, maar het verblijf ter plekke is goedkoper waardoor het toch kan.’ De studenten en docenten reizen in februari 2015 af.

Tekst: Esmé van der Molen
Foto: HR Ghana-reis 2009

De Hogeschool Rotterdam volgt de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het staat opleidingen niet vrij deze adviezen te negeren. Opleidingen mogen wel besluiten tot een meer restrictief beleid als zij daar aanleiding toe zien, zoals de lerarenopleiding aardrijkskunde heeft gedaan.
Eerder verbood het bestuur van de Hogeschool van Amsterdam stages en excursies naar Afrika en riep Hogeschool Windesheim studenten terug uit Uganda. In een eerste versie van dit artikel meldden we dat een groep Nederlandse studenten van het African Studies Centre in Leiden een reis naar Ghana annuleerde. Dit is onjuist. Van een annulering is geen sprake. (HOP).

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lero aardrijkskunde gelast Ghana-excursie af

  1. – Deze reactie is door de redactie verwijderd –

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top