Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook rechtsbescherming voor aspirant-studenten

Gepubliceerd: 7 November 2014 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Uitspraak

Ook aspirant-studenten verdienen rechtsbescherming, heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Daarmee is een rechtszaak over de hoogte van het instellingscollegegeld een stapje verder.

Klacht van: Stichting Collectieve Actie Universiteiten
Tegen: 8 universiteiten

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) klaagde in 2011 acht universiteiten aan omdat die zich niet willen verantwoorden over de hoogte van hun instellingscollegegeld.
Voor een tweede bachelor of master betaal je sinds een paar jaar het instellingscollegegeld. Onderwijsinstellingen kunnen zelf bepalen hoe hoog dat is. Het bedrag loopt in de duizenden euro’s; tienduizend euro of meer voor een jaar studeren is geen uitzondering. (De Hogeschool Rotterdam vraagt ruim zevenduizend euro voor een standaard bachelor, maar ook ruim twintigduizend voor enkele specialistische masters. Let wel: het gaat hier om een tweede bachelor na afronding van een eerdere bachelor, en dus niet om ‘dubbelstudenten’ die gelijktijdig twee studies volgen.)

De SCAU vindt dat universiteiten zich schuldig maken aan kartelvorming door onderling afspraken te maken over de hoogte van het instellingscollegegeld. Bovendien zou volgens hen ook de kwaliteit van opleidingen moeten worden meegewogen in de hoogte van het tarief.

De universiteiten betoogden daarop dat de normale rechter zich niet over deze zaak zou moeten buigen, omdat er ook een speciale onderwijsrechter is. Daar was de rechtbank het mee eens. Het verklaarde de SCAU daarom niet-ontvankelijk.

Tegen die uitspraak ging het SCAU in hoger beroep en in augustus bepaalde het gerechtshof dat de zaak van het SCAU wel degelijk behandeld moet worden. Immers, die speciale onderwijsrechter waar de universiteiten mee kwamen, buigt zich alleen over zaken van studenten, die dus al ingeschreven zijn. Het gerechtshof vindt nu dat ook mensen die van plan zijn te gaan studeren rechtsbescherming verdienen. Zij kunnen bij de gewone rechter terecht met hun geschillen.

Nu de SCAU in hoger beroep ontvankelijk is verklaard, kunnen de rechters zich eindelijk over de inhoud buigen. Moeten universiteiten, en wellicht in hun navolging hogescholen, zich publiekelijk voor de hoogte van hun instellingstarief verantwoorden of mogen ze zelf weten hoeveel geld ze vragen? Dit najaar wordt de zaak in Amsterdam behandeld. We houden het in de gaten.

Olmo Linthorst

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Gepubliceerd: 2 weeks ago

Een groep internetcriminelen stond vanaf de kerstvakantie tot vorige week onder observatie van cybersecurityspecialisten van de Hogeschool Rotterdam. Jeffry Sleddens, hoofd dataveiligheid van de HR, kon met zijn team zien hoe de criminelen bankrekeningen plunderden, laptops stalen, phishing-aanvallen opzetten…

Back to Top