Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Pabo wil zwakke mbo’ers kunnen weigeren

Gepubliceerd: 10 March 2014 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De lerarenopleidingen voor het basisonderwijs vragen toestemming om mbo’ers aan de poort te mogen weren. Het kost te veel tijd om deze studenten bij te spijkeren, stellen ze.

PaboMBOweigeren

De taal- en rekenvaardigheid van mbo’ers op de pabo laat veel te wensen over, schrijft de Vereniging Hogescholen in een brief aan de Tweede Kamer. De tijd die het kost om die achterstand in te halen gaat ten koste van de opleiding.

De helft slaagt voor toets
Nu al moeten pabo-studenten in hun eerste jaar taal- en rekentoetsen maken. Wie geen voldoende haalt, moet stoppen met de opleiding. Volgens de Vereniging Hogescholen doen mbo’ers (ruim dertig procent van de totale pabo-instroom) het slecht. Voor de rekentoets is na drie pogingen slechts de helft geslaagd, tegen 81 procent van de havisten en 95 procent van de vwo’ers. Voor de taaltoets slaagt 63 procent van de mbo-instroom (havo 84 procent, vwo 97 procent).

Het versterken van de lerarenopleidingen is een prioriteit van minister Bussemaker en de pabo’s werken volgens de Vereniging Hogescholen hard om goede docenten op te leiden. ‘Die inspanningen mogen niet verloren gaan doordat te veel studenten met een gebrekkig kennisniveau instromen’, aldus een persbericht.

Het is niet de bedoeling om de mbo-studenten zonder meer te weigeren. ‘Mbo-studenten die voldoende instroomkennis hebben, zijn van harte welkom’, schrijft voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen.

Nieuwe instroomregels
Mbo’ers hebben geen geweldige reputatie in het hoger beroepsonderwijs, omdat ze zo vaak afhaken in het eerste studiejaar. Dat is hogescholen een doorn in het oog. Ze willen groepen mbo’ers kunnen weren uit alle studierichtingen waarin ze slecht presteren.

Aangemoedigd door de hogescholen wilde minister Bussemaker aanvankelijk drastisch snijden in het recht van mbo’ers om hun eigen vervolgopleiding te kiezen. Ze zouden alleen nog maar automatisch toegang hebben tot verwante hbo-opleidingen: economen naar economie, techneuten naar techniek enzovoorts. Dat zou hun studiesucces verhogen.

Maar het Hoger Onderwijs Persbureau ontdekte toen dat verwantschap over de hele opleiding bezien vrijwel niets uitmaakte voor het studiesucces van mbo’ers. Na vragen van Kamerleden nam Bussemaker gas terug en pikte ze er slechts zeven soorten mbo-hbo-doorstromers uit. Veel minder dan aanvankelijk verwacht. De nieuwe instroomregels gelden vanaf september 2015. Zo’n vijf procent van alle mbo’ers krijgt ermee te maken.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top