Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr-leden vrezen voor rechtszaken vanwege 60-punten bsa

Gepubliceerd: 10 November 2015 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Selcuk Durak en Paul Reinders, studentleden van de cmr, willen dat het collegebestuur nadrukkelijk nadenkt over mogelijke rechtszaken vanwege de 60-punten bsa bij COM.

Dat werd gisteren duidelijk tijdens de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Aanleiding is de schikking die onlangs werd getroffen met een weggestuurde rechtenstudent van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarmee ontliep de universiteit een uitspraak van de rechter.

Weggestuurd
De student was eerder weggestuurd omdat hij in één jaar geen 60 punten had gehaald, maar uit een eerdere, tussentijdse uitspraak bleek dat het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs betwijfelt of het Rotterdamse systeem van ‘nominaal is normaal’ wel toegestaan is. ‘Het bindend studieadvies is bedoeld om de geschiktheid van studenten voor hun opleiding te bepalen. Waarom zou iemand dan in één jaar alle punten moeten behalen?’

‘Heeft de Hogeschool Rotterdam nagedacht over mogelijk rechtszaken?’, vroeg cmr-lid Selcuk Durak gisteren. Ron Bormans vertelde dat het collegebestuurder indringend over het onderwerp heeft gesproken. ‘We moeten nog bekijken of we maatregelen moeten nemen, maar ik denk dat het op de Erasmus Universiteit om een specifiek verhaal gaat en bovendien heeft ons ‘nominaal is normaal’ een andere invulling.’

‘Spanning weggenomen’
Dat laatste betreft vooral de herkansing waartoe afgelopen juli werd besloten op aandringen van de cmr. Studenten die nog één vak (of maximaal twee vakken – en bij elkaar maximaal acht studiepunten) hebben openstaan, krijgen daarmee een extra kans om alsnog de 60 punten te halen. Bormans: ‘Daarmee hebben we de spanning weggenomen.’

Paul Reinders en Selcuk Durak vinden echter dat het collegebestuur een wat te afwachtende houding aanneemt. Bormans bestrijdt dat. ‘Uiteraard kijken we welke implicaties deze zaak voor ons heeft; wij willen er nog dieper induiken.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Cmr-leden vrezen voor rechtszaken vanwege 60-punten bsa

  1. Iedere student begint aan een opleding met de doelstelling deze af te ronden met een diploma, bij voorkeur zonder studievertraging. Helaas zijn er soms omstandigheden die het voor een student onmogelijk maken om aan deze norm te voldoen. Gelukkig houdt de HRO hier, waar mogelijk, rekening mee.

    De 60 punten norm levert ongetwijfeld meer bezoeken aan het decanaat op, maar zolang het een norm is en geen keiharde eis is in gesprek gaan altijd beter dan de juridische weg.

  2. Als dit wordt doorgevoerd dan gaan er heel wat minder mensen afstuderen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top