Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen stufi meer voor terrorist

Gepubliceerd: 15 July 2015 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jihadgangers krijgen straks geen studiefinanciering, uitkering of toeslagen meer. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Asscher.

geld uitbetaald 2 web

De overheid probeert de financiële steun aan terroristen al langer te blokkeren. Afgelopen najaar verzekerde minister Bussemaker van Onderwijs nog dat ze de studiefinanciering van enkele Syriëgangers had stopgezet.

Maar makkelijk gaat dat niet. De studiefinanciering kan bijvoorbeeld alleen worden stopgezet als jongeren niet meer staan ingeschreven voor een opleiding. Dat kan maanden duren. Dus kunnen jihadstrijders gewoon studiefinanciering blijven ontvangen terwijl ze betrokken zijn bij terroristische activiteiten, schrijft Asscher.

Dankzij de nieuwe wet kan de overheid zulke toelages en uitkeringen aan terroristen direct afkappen. Wie zich bij terreurorganisatie IS aansluit, verliest dus zijn recht op studiefinanciering.

‘Gering aantal’
Minister Bussemaker had zich vorig jaar op de vlakte gehouden over de formaliteiten. ‘Ik vind het niet verstandig uitspraken te doen over concrete gevallen’, schreef ze. ‘Daar waar sprake was van studiefinanciering, is die stopgezet. Het gaat om een gering aantal.’

Als de wet van kracht wordt, kan een instantie als de Dienst Uitvoering Onderwijs meteen ingrijpen zodra de Contraterrorisme Informatiebox een seintje geeft. Dat is het samenwerkingsverband van onder meer politie, inlichtingendienst AIVD, terrorismebestrijder NCTV en opsporingsinstantie FIOD.

Het wetsvoorstel staat online en iedereen kan er inhoudelijk commentaar op geven. Dit najaar zal de minister het naar de Tweede Kamer sturen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Geen stufi meer voor terrorist

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top