Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Toch geen rokje voor Aphrodite

Gepubliceerd: 8 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het beeld van Aphrodite mag in haar nakie in de hal van locatie Aphrodite blijven staan. Dat maakt collegevoorzitter Ron Bormans kenbaar in een tweet. ‘Wij zijn trots op dit beeld dat al heel lang bij ons is. Dus geen rokje voor Aphrodite.’

Aphrodite

Bormans reageert op het plan van horecaondernemer Césant om het beeld tegenover de nieuwe koffiebar te ‘kuisen’. Rondom het beeld komt een zitgelegenheid. Césant vond het niet zo’n goed idee als klanten dan tijdens het koffiedrinken recht in het kruis van Aphrodite konden kijken. Daarom zou Aphrodite een rokje krijgen.

Er werd verbijsterd gereageerd op dat plan, onder andere onder het artikel. ‘Wat is dat toch met die nieuwe preutsheid?’, schrijft een reageerder met de naam ‘Waarheid is hard’. ‘Wel seks rond je veertiende en schrikken van een stuk steen dat de vorm van een vrouw uitstraalt? Schandalig als deze preutse koers wordt bevaren.’ Ook Sophie is ontstemd. ‘Wat belachelijk!!!! Dit slaat echt helemaal nergens op. Mijn hemel, bloot hoort bij het leven.’

De kunstcommissie van de Hogeschool Rotterdam zegt het juist ‘fijn’ te vinden dat Aphrodite ‘voor wat reuring zorgt!’ Voorzitter Jan van Heemst: Kunst kan wat de KunstCommissie Hogeschool Rotterdam betreft niet genoeg in de belangstelling staan. Wij stellen ieders inbreng op prijs. Ook die van cateraars. Dat één visie onmiddellijk tot een schaamrokje zou moeten leiden, ontgaat ons. Eerst maar eens verder praten over Aphrodites aanwezigheid, lijkt ons, voordat uitsluitend de cateraar uitmaakt dat haar volle glorie hier ongewenst is.’

Van Heemst verwijst naar een eerder bericht over de hygiëne bij de hogeschoolhoreca. ‘Wellicht kan ook Aphrodites schaamstreek aan deze urgente agenda worden toegevoegd.’

Collegevoorzitter Bormans heeft het over een ‘vreemde discussie’: ‘Net iets te praktisch ook, en weinig principieel. Als we zo naar steden als Athene maar zeker Rome zouden kijken – beiden bakermat van onze beschaving – zouden de rokjes niet aan te slepen zijn. Kunst moet zijn zoals de kunst door de kunstenaar bedoeld is. Dit beeld is al heel lang bij ons, daar zijn we trots op en het beeld blijft daar dan ook.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Toch geen rokje voor Aphrodite

  1. Nou net maar even bij de cateraar zelf nagevraagd, ze zijn niet eens geïnterviewd? Een persoon die ge-quote is is zelfs met vakantie. Dit verhaal is zo opgeklopt haha. Dat deze journalist daar mee aan de haal is gegaan joh, 1 grote grap, wellicht kon hij beter zijn verhaal richten op het onderwerp waar het in eerste instantie over ging namelijk: Het geslaagde project van tweede jaarsstudenten van de opleiding FM die Cefresh hebben bedacht in plaats van te focussen op een beeld wat daar in de buurt staat…

    http://profielen.hr.nl/spelregels-website-profielen/
    Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’) ..?

  2. @Tim Ik neem aan dat wij dan niet dezelfde persoon van Césant gesproken hebben. Als iemand deze week in een artikel wordt ge-quote, wil dat niet per se zeggen dat die iemand deze week door ons gesproken is. Over het project van de studenten schreef ik vorige week.

  3. @jos ik heb er nog steeds geen beeld bij (Had je wel toestemming om hun grapjes te publiceren?) , blijf on topic is mijn advies, krijg je veel betere artikelen door, Die 2e jaars FM studenten rocken!

  4. Dit is een prima artikel, Tim. Dat jij het eerst in twijfel trekt, dan bagetalliseert en uiteindelijk zelfs begint over toestemming voor grapjes vragen (wtf?) spreekt hier overigens boekdelen bij.

  5. Amateurkunst ? Verhouding onder- en bovenlichaam klopt niet, de staart zou langer hiren te zijn.

  6. Ja, want van Gogh was ook altijd een perfecte representatie van de realiteit. Beetje suf Domiana. Kunst geeft juist vrijheid, jij denkt gesloten. Mathematicus misschei?

  7. De uitleg over Aphrodite vind ik wat kort door de bocht en te feitelijk. Het zou ook kunnen gaan om de betekenis dat sommigen haar beschouwen als de godin van het evenwicht. Helaas kunnen we de kunstenares niet meer om uitleg vragen. Wellicht had zij er ook een bredere kijk op. Misschien wordt in deze tijd van gelijkheid wel tijd voor een beschermman voor vrouwelijk zeevarenden en studerenden?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top