Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

9 studenten HR betaalden ‘collegegeld’ na phishingmail

Gepubliceerd: 26 January 2016 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er hebben, voor zo ver nu bekend, negen studenten collegegeld betaald aan een afzender die zich afgelopen vrijdag in een phishingmail heeft voorgedaan als het Studenten Service Center (SSC) van de HR.

Phishing - kenneth Lu - Flickr

Dat vertelt een woordvoerder van de Hogeschool Rotterdam over de email die vrijdag aan de HR-accounts van waarschijnlijk ‘een kleine honderd’ studenten is verstuurd door ssc-communicatie@stc-hr.nl. Dit is het mailadres van iemand die via deze phishingmail aan geld wil komen.

‘Handmatig overmaken’
Het onderwerp van de mail luidt ‘Let op gewijzigd Inning collegegeld studiejaar 2015/2016′ en het verzoek van de afzender aan de studenten is om het collegegeld handmatig over te maken. ‘Hoewel het bericht leek op een bericht van de hogeschool, was deze niet door ons verstuurd. Het betrof dus een zogenoemde phishingmail’, vertelt de woordvoerder.

De mail kwam een dag nadat studenten een echte mail kregen over het collegegeld. Daarin meldde de Hogeschool Rotterdam dat het collegegeld volgens de reguliere procedure zou worden afgeschreven.

Aangifte doen
In samenspraak met de politie bepaalt de hogeschool of de negen gedupeerde studenten individueel aangifte zullen doen, of dat het collectief zal gebeuren. De woordvoerder: ‘We hebben persoonlijk contact met alle gedupeerde studenten en zullen hen goed begeleiden en helpen om het bedrag terug te vorderen.’

De HR heeft alle studenten via onder andere de mail en via Hint geïnformeerd over de phishingmail, met het dringende verzoek niet te reageren en de mail te verwijderen.

Studenten die vragen hebben of twijfelen over de echtheid van mails, kunnen contact opnemen met het Studenten Service Center van de HR. Het juiste emailadres van het SSC is overigens: ssc-communicatie@hr.nl. Het telefoonnummer 010 – 794 4200.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to 9 studenten HR betaalden ‘collegegeld’ na phishingmail

 1. Dat er hedendaags nog mensen in phishingmails trappen, daar snap ik helemaal niets van. Dat het ook nog studenten zijn is ronduit schandalig. Het moet niet gekker worden! Een kwestie van eigen schuld, dikke bult.

  Gelukkig heb ik problemen met het betalen van collegegeld vermeden door alles in één keer voor de volledige vier jaar te betalen, zelf met korting! Ik heb €2.500,00 overgemaakt naar Yoruba, een jonge Nigeriaanse verbannen prins, die een kleine investering nodig heeft voor het verkrijgen van identiteitsdocumenten. Met deze documenten kan hij aanspraak maken op het koningschap, als rechtmatige troonopvolger. Hij heeft beloofd binnen een aantal maanden €30.000,00 terug naar mij over te maken. Met dit geld kan ik mijn collegegeld betalen, de €2.500,00 die ik van mijn ouders heb geleend terug betalen én houd ik een mooi bedrag over voor mijn spaarrekening!

 2. Hey Dorine,
  Ik kan ook meerdere zinnen achter elkaar plakken en ze taalkundig correct laten zijn! Mag ik nu ook bloggen? Naast een waardevolle blog red ik ook nog in de avond Gotham!

  Vleermuisachtige groet,
  Batman

 3. @Thomas B,

  Het is nog maar af te wachten of dat ook geen oplichting is geweest 😉
  Klinkt namelijk ook niet al te geloofwaardig.

  Als iets te mooi is dan is het ook meestal zo, zo ook met jouw verhaal.

 4. Sven, jij bent zeker een van de studenten die het geld heeft overgemaakt naar de oplichters?

 5. Er is wel sprake van een lage drempel om te mogen bloggen bij profielen hoor……

  Zoeken jullie ook nog een donker iemand? Ik ben toevallig donker, dat komt dan mooi uit.

 6. Sjonge jonge, wat een jaloezie. Het werd hoog tijd dat iemand mijn fenomenale blogcapaciteiten eens erkend. Niet voor niets mag ik mijzelf expert op het gebied van bloggen noemen. Wie mij niet gelooft stuur ik graag mijn blogcertificaat, behaald bij de vijfdelige cursus “bloggen voor huisvrouwen”. Ook al is het enkel het certificaat voor deelnemen aan de introductieles en niet de volledige cursus, het lijkt mij toch een duidelijk bewijs dat ik een uitstekende kandidaat ben voor een blog.

  Wie na het zien van mijn certificaat toch mijn blogskills nog in twijfel trekt, daag ik direct uit voor een blog-off. Jij en ik, één tegen één: dat de beste blogger moge winnen. Maar wees gewaarschuwd; de laatste persoon die tegen mij heeft geduelleerd in een blog-off kon het niet na vertellen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top