Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rijke vmbo’ers vaker naar het hbo

Gepubliceerd: 1 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vmbo’ers uit rijke gezinnen klimmen vaker op naar het hoger onderwijs dan die uit arme gezinnen. Het is een nieuw voorbeeld van kansenongelijkheid in het onderwijs.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek volgde de onderwijsloopbaan van duizenden vmbo’ers en legde die naast het inkomen van hun ouders. Kinderen uit rijke gezinnen hebben het makkelijker, is de conclusie.

Hoogste niveaus vmbo

Het gaat om vmbo’ers van de gemengde leerweg of de theoretische leerweg, oftewel de twee hoogste niveaus van het vmbo. Die komen het vaakst in het hoger onderwijs terecht, via het mbo of de havo.

Veertig procent van de leerlingen uit gezinnen met een hoog inkomen bereikt het hbo, tegen 32 procent van de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Het gaat zeker niet alleen om uitzonderlijk arme of rijke gezinnen. Volgens de definitie van het CBS hebben twee op de vijf gezinnen in Nederland ‘weinig inkomen’, terwijl één op de vijf een ‘hoog inkomen’ heeft.

Kansenongelijkheid

Dit voorjaar laaide de discussie over kansenongelijkheid in het onderwijs op. De Onderwijsinspectie liet zien hoe groot de verschillen zijn tussen kinderen van laagopgeleide ouders en hoogopgeleide ouders. Dit onderzoek van het CBS zal het vuur weer opstoken.

De eerste reactie komt van het Interstedelijk Studenten Overleg. ‘De stapel onderzoeken die ongelijkheid in het hoger onderwijs aantoont, begint torenhoog te worden’, zegt voorzitter Jan Sinnige. ‘Het onderwijs wordt meer en meer een sjoelbak waar je een keer in een hokje terecht komt en geen overstap meer kan maken. De Minister heeft een doekje voor het bloeden gegeven afgelopen tijd, maar er is veel meer geld en beleid nodig.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Rijke vmbo’ers vaker naar het hbo

  1. Jongeren uit een gezin met een laag inkomen krijgen toch een aanvullende beurs? In tegenstelling tot andere studenten. Ik ken vele studenten uit zogeheten rijke gezinnen die geen bijlage ontvangen van de ouders en ook geen beurs meer. Zij kiezen er toch voor om te studeren, ondanks dat ze moeten lenen of werken naast de studie. Ik denk dat het te maken heeft met de motivatie vanuit de ouders en omgeving ipv geld/inkomen. Is er sprake van kansenongelijkheid? Ik denk dat iedereen kan profiteren van het onderwijs… Alleen dat de stimulans vanuit de omgeving mist.

    Los hiervan: waarom zou iedereen hbo/uni geschoold moeten zijn? Sommige zijn toch eenmaal praktischer en dan theoretisch. Maakt dat iets uit? Waarom wordt er uberhaubt gesproken over hoger en lager opgeleid? Is het een beter dan het ander?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top