Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten informatica al gewend aan roostergedoe

Gepubliceerd: 5 July 2016 • Leestijd: 4 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De opleiding informatica wil tweedejaars volgend jaar een beter rooster geven. Vooral handig met bijbanen. Helaas bedacht de onderwijsmanager net te laat dat studenten ook vakken buiten de deur moeten volgen.

rooster-jarek

De informaticastudenten in de klas reageren collectief laconiek. Dit soort bureaucratische missers zijn ze al lang gewend, licht eerstejaars Mike toe. ‘We vinden het hier al normaal om op het laatste moment cruciale informatie te krijgen. Soms zelfs pas achteraf.’

Twee weken geleden konden studenten van de Hogeschool Rotterdam zich inschrijven voor een keuzevak voor de eerste periode van komend schooljaar. Nadat de inschrijving sloot, lootte de hogeschool vorige week studenten in voor de populaire vakken. Maar vlak nadat de loting had plaatsgevonden, kregen studenten van drie opleidingen van CMI (het instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie) een mail. Of ze zich weer willen uitschrijven als hun keuzevak op donderdagochtend gegeven wordt. Dan krijgen de studenten namelijk ‘regulier’ onderwijs.

Studenten op de HR zijn op donderdagochtend en dinsdagavond in principe vrijgeroosterd van hun eigen opleiding zodat ze die dagdelen keuzevakken kunnen volgen. Bij informatica echter vervalt de vrije donderdagochtend, anders krijgt onderwijsmanager Maarten Klapwijk zijn rooster niet rond.

Jaarrooster

De tweedejaars krijgen een jaarrooster, legt Klapwijk uit. Daarmee wil hij bestaande roosterproblemen de wereld uit helpen. Tevens wil hij ze meer op school laten oefenen. Voor studenten is een stabiel rooster ook fijn als ze bijbanen om hun studie heen moeten plannen. ‘De consequentie is helaas wel dat sommige studenten daarom op donderdagochtend geen keuzeonderwijs kunnen volgen’, zegt Klapwijk.

Informaticastudent Mike had zich al opgegeven voor Spaans, op donderdagochtend. Daarvoor ‘dient hij zich nu uit te schrijven’, zoals het bedrijfsbureau van CMI in de mail zegt. Misschien kan Mike nog op dinsdagavond bij Spaans aanschuiven, maar waarschijnlijk pas om half acht, ‘wat echt een verschrikkelijke tijd is’, aldus Mike.

De mail (met daarin ook ‘excuses voor de late berichtgeving’) past wat Mike betreft in een patroon van miscommunicatie over, vooral, het rooster. ‘Een enkele keer kregen we zelfs achteraf te horen dat de les niet doorging.’

Gewend aan gedoe

Zijn klasgenoten vallen hem bij met voorbeelden van late roosterwijzigingen. Of van die keer dat een vak volledig van het rooster verdween…

Mike legt uit: ‘We hadden een rooster gekregen met daarop ook het vak development. Dat is programmeren, echt een kernvak dus. Maar toen kregen we een gewijzigd rooster en stond dat vak er ineens niet meer op. Toen hebben we zelf de docent maar gemaild om te vragen of we nog les van hem gingen krijgen. Het vak werd alsnog ingeroosterd, maar de eerste lessen hebben we gemist.’

Ook Remco en Dave, klasgenoten van Mike, schreven zich in voor donderdagochtend. ‘We zijn ingeloot voor het vak Sound Design. Maar ik had er wel op gerekend dat er nog iets fout zou gaan.’ ‘Ben je er met je goeie gedrag eens op tijd bij…’, zegt Dave.

Meerdere vakken

De gelatenheid heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat er niet bijzonder veel op het spel staat. Studenten moeten zes studiepunten per jaar aan keuzevakken halen. Als het nu in de eerste periode niet lukt vanwege roosterperikelen, kan het ook nog in periode twee, drie of vier. En dan kun je ook nog eens twee vakken in één periode volgen.

Dat was Sophie (eerstejaars informatica) bijvoorbeeld van plan. Ze had al een hele planning gemaakt van de keuzevakken die ze wilde volgen. Op dinsdag, maar ook op donderdagochtend. ‘Ik zat eerst op Inholland en daar doen ze niet aan keuzevakken. Ik vind het juist zo leuk aan de Hogeschool Rotterdam dat ik me hier breed kan oriënteren.’

De planning van Sophie bestaat uit een Excelsheet met daarop de vakken die ze volgde of nog wil volgen, met daarbij de lesperiode en tijdstippen waarop de vakken gegeven worden. Er staan veel talen op haar lijstje, zoals Indonesisch en Duits, maar ook vakken als Romeinse geschiedenis en de biochemie van bloed.

Het vak Indonesisch wordt helaas alleen op donderdagochtend aangeboden. Maar Sophie heeft navraag gedaan bij haar studieloopbaancoach. ‘Mijn slc’er zei dat de mail is verzonden omdat één klas op donderdagochtend les zal krijgen. Haar advies was om me nog niet uit te schrijven en om als back-up nog een tweede vak op dinsdagavond te kiezen.’

Vragen

Dat laatste is nog mogelijk: na de eerste inschrijfronde is er een tweede. Die loopt nu, tot en met 15 juli. Studenten die zijn uitgeloot voor hun favoriete vak of die er een tweede bij willen doen, kunnen zich nu inschrijven.

Sophie bleef na de mail met vragen zitten. ‘Geldt dit nou voor het hele jaar of alleen voor het eerste blok? En hebben we nou ook echt les op donderdagochtend? Ik volg nu een keuzevak op donderdagochtend. Als ik het tentamen niet haal, moet ik volgend jaar de herkansing doen, ook weer op donderdagochtend.’

Niet goed doordacht

Onderwijsmanager Maarten Klapwijk legt uit dat als hij alle tweedejaars informatica een jaarrooster geeft, maximaal de helft van de studenten op donderdagochtend op school moet zijn. Of het ook de helft is, of minder, en welke helft dan, dat is nog niet bekend.

Klapwijk kent de klachten van studenten over hun rooster. Hij vindt het ‘vreselijk’ dat studenten inmiddels zo gewend zijn geraakt aan de roosterproblemen. ‘We hebben afgelopen jaar allerlei maatregelen genomen om het rooster te verbeteren, maar dat heeft niet geleid tot betere roosters. Daarom is het nu tijd voor radicalere stappen en maken we een jaarrooster.’

Had hij dat ook twee weken eerder aan de studenten kunnen mailen? ‘Theoretisch wel, maar toen we hiermee bezig waren, had ik niet in de gaten dat het inschrijfproces voor de keuzevakken van volgend jaar al begonnen was’, erkent Klapwijk schoorvoetend.

Ongelukje

In een poging de schade achteraf te beperken is de mail per ongeluk ook naar de verkeerde studenten gestuurd, meldt Klapwijk even later. Alleen de informaticastudenten krijgen misschien les op donderdagochtend, technische informatica niet. De laatsten krijgen een mail om dat recht te zetten.

Ook de studenten communicatie kregen de mail – maar niet per ongeluk, zegt onderwijsmanager Albert Hofstede. ‘Het had beter voor de inschrijving kunnen gebeuren’, erkent hij, al heeft hij er nog geen klachten over gehad. Communicatiestudenten hoeven jaarlijks minder keuzevakken te volgen. ‘En als iemand zich al heeft ingeschreven voor een keuzevak op donderdagochtend en hij heeft toevallig les, dan kunnen we altijd iets proberen te schuiven.’

Hofstede benadrukt dat hij door de donderdag erbij te nemen een beter rooster kan maken voor studenten. Op donderdag zijn namelijk veel docenten aanwezig op school.

Gok

Bij informatica hebben Dave en Remco al besloten de mail gewoon te negeren. Ze gokken erop dat het wel los zal lopen met die donderdagochtend. ‘We gaan ons niet uitschrijven. Alle leuke keuzevakken op dinsdagavond zijn nu toch al vol.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Studenten informatica al gewend aan roostergedoe

  1. Technische Informatica kreeg die mail ook, toen een paar dagen later deze mail erachteraan:

    ” Beste studenten,

    Onlangs hebben jullie een email ontvangen over de inroostering van keuzevakken op donderdag ochtend. Deze beslissing heeft betrekking op de studenten van Informatica en niet voor technische informatica.

    Jullie mogen deze email dus ook als niet verzonden beschouwen.

    Groet,

    CMI Bedrijfsbureau ”

    Gaat goed daar!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top