Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

12 maanden cel voor frauderende oud-RBS-directeur

Gepubliceerd: 10 August 2017 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Oud-RBS-directeur Cees van der Kraan is schuldig bevonden aan oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering in dienstverband en witwassen. Hij moet 12 maanden de cel in en de verduisterde 105.000 euro terugbetalen.

De rechter sprak haar oordeel donderdagmiddag uit in de Rotterdamse rechtbank. Oud-directeur Van der Kraan van de Rotterdam Business School (RBS) was niet bij de uitspraak aanwezig.

Schuldig aan alle feiten

In een paar zinnen werd het lot van de ontslagen oud-directeur bezegeld: ‘Twee weken geleden hebben wij de heer Van der Kraan gesproken. Hij vertelde toen hoe de zaak volgens hem in elkaar stak. Hij zei dat hij onhandig en stom had gehandeld, maar dat hij niets strafbaars had gedaan. Daar denkt de rechtbank anders over.’

In de uitspraak (die hier volledig na te lezen is) schrijft de rechter: ‘Verdachte heeft de opbrengsten hiervan (de 28 facturen, red.) gestort op zijn eigen bankrekening en gebruikt voor eigen gewin. Dit geld heeft hij jarenlang gebruikt voor privédoeleinden terwijl hij wist dat dit geld van misdrijf afkomstig was. Hiermee heeft hij een gewoonte gemaakt van witwassen.’
Hij is volgens de rechter schuldig aan alle feiten waarvan hij wordt verdacht: oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering in dienstverband en witwassen.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie hiervoor 15 maanden celstraf en het terugbetalen van het verduisterde bedrag. De rechter gaat daar dus voor een groot deel in mee. Ze legt Van der Kraan 12 maanden celstraf op en verplicht hem tot het terugbetalen van het verduisterde bedrag, plus rente.

28 fake-facturen

Van der Kraan werkte vanaf 2005 op de Hogeschool Rotterdam en was vanaf januari 2013 directeur van de RBS. Hij werd in september 2016 op non-actief gesteld omdat zijn collega-directeur onregelmatigheden had geconstateerd in de administratie. Na onderzoek bleek dat Van der Kraan tussen 2013 en 2016 28 fake-facturen had opgesteld voor wat hij zelf ‘promotiewerkzaamheden in Midden- en Zuid-Amerika’ noemde. Die facturen liet hij door de hogeschool aan zichzelf betalen.

De promotiewerkzaamheden kostten de hogeschool in totaal iets meer dan 105.000 euro en er is geen bewijs dat deze werkzaamheden ooit zijn verricht.

Reactie Hogeschool Rotterdam

De Hogeschool Rotterdam laat in een reactie weten dat zij de uitspraak terecht vindt en ziet er een belangrijk signaal in: ‘Fraude met gemeenschapsgeld wordt niet getolereerd. Tegelijkertijd beseft de hogeschool dat de opgelegde straf voor betrokkene en zijn naaste familie grote gevolgen zal hebben. We kunnen met de uitspraak van vandaag dit hoofdstuk afsluiten.’

Van der Kraan heeft twee weken de tijd om tegen deze uitspraak in beroep te gaan.

Tekst: Redactie Profielen
Illustratie: Job Bos

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to 12 maanden cel voor frauderende oud-RBS-directeur

  1. In de uitspraak van de rechter staat: “De heer [naam verdachte] vertelt dat hij in zijn functie als directeur een netto inkomen van 4000 euro per maand had. Ongeacht het bovenmodale inkomen zegt hij “maar in een rijtjeshuls van 225.000 euro te wonen met een lek dak en op tweedehands meubels te zitten”. […] Hij heeft nooit geld opzij kunnen zetten en wijt dit aan het feit dat hij zowel het schoolgeld, als eventuele ziekenhuis- en tandartsrekeningen van zijn vrouw en kinderen moest betalen. (De partner en kinderen van de heer [naam verdachte] hebben geen verblijfsstatus waardoor zij geen recht hebben op voorzieningen en/of uitkeringen. Zijn vrouw mag tevens niet werken.)”… Wat ik niet snap, als V.d Kraan zo krap bij kas zat, waar betaalde hij die Hummer dan van???

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top